Societat

Gintònic en got curt

Tanca el Tirsa, un referent de la cocteleria clàssica obert a l'Hospitalet des del 1960

La llei obliga a fer un contracte que farà pujar el lloguer el doble i que és inassumible amb una crisi de la qual no es veu el final

L'aplicació de la LAU no n'ha estat el motiu però sí la gota que ha fet vessar el vas. El cop de gràcia als 54 anys de vida del Tirsa, un local de l'Hospitalet que va néixer com a cafeteria però que ha viscut els seus millors anys com a cocteleria. A la Torrassa, un barri on, a priori, ningú pensaria prendre's un dels millors gintònics de l'àrea metropolitana, amb permís del Gimlet i el Boadas. Un gintònic que Manel Tirvió defineix com a british style. Sense cogombre ni floritures. 3 centilitres de Tanqueray Ten,10 centilitres de tònica Schweppes, gel i un twist de llimona. Un exemple de copa que defineix el que ha estat el Tirsa: una cocteleria clàssica que s'ha fet amb una clientela fidel que ha escurat els últims dies mentre plora la desaparició d'aquest local singular. Una clientela, tanmateix, que no ha estat suficient perquè el propietari de Tirsa hagi pogut assumir la pujada, el doble, del lloguer.

Tirvió explica que la cocteleria s'ha anat mantenint, tot i la baixada de consum d'una clientela que més o menys s'ha mantingut. “Ha estat assumible fins al 2013”, precisa, tot apuntant a altres fets que s'han aliat en contra: “La llei del tabac, la manca d'aparcament…”. La nova llei d'arrendaments urbans ha estat el cop definitiu: “Havíem de fer una contractació nova que és inassumible perquè la crisi no remunta.” El lloguer es va actualitzar quan tocava, de manera que en els últims deu anys el rebut ha anat pujant. Ara, però, s'hauria de fer un nou contracte “que seria assumible el 2007 però no pas ara, amb una crisi de la qual no es veu el final.”

Amb 64 anys d'edat, Tirvió creu que ha arribat el moment de penjar l'esmoquin. Queda enrere la història del local que va obrir el seu pare, Joan Tirvió, l'any 1960, al carrer Rafel Campalans. En aquella època la línia 1 de metro acabava a l'estació de Santa Eulàlia, i els autobusos que anaven als barris d'extraradi, com Pubilla Cases i la Florida, s'aturaven davant del bar on Tirvió pare servia cafès i cigalós als passatgers del bus i als treballadors de la veïna fàbrica Vidrieries Rovira. Tirvió fill va començar com a aprenent, fins que als anys 80 el va transformar el Tirsa en cocteleria. Venia de col·laborar amb Javier de las Muelas al Gimlet. “Al Tirsa també feia còctels, i amb de las Muelas vam aprendre com vam poder”, assegura Tirvió. El 1984 va deixar el Gimlet del carrer Santaló i ja va convertir el bar de la Torrassa en una cocteleria. Va optar per un estil “sumament clàssic” que va atreure clientela de l'Hospitalet i també de Barcelona, per la proximitat de Sants i les Corts. Una clientela que recordarà el gintònic en got curt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva