Societat

Impuls a la mediació

La conselleria de Justícia es marca el repte de doblar el nombre d'expedients en què dues parts arriben a un acord, a banda del jutjat

Advoca per la implicació d'institucions i col·legis professionals

Demà se'n farà difusió

El Departament de Justícia ha posat en marxa el
pla nacional d'impuls de la mediació amb l'objectiu “d'augmentar el nombre d'expedients de mediació finalitzats” per evitar arribar a judici en l'àmbit familiar, de dret privat i entre administració i ciutadans. El conseller de Justícia, Germà Gordó, va detallar ahir que el repte és doblar les xifres actuals i arribar l'any 2016 a 10.000 expedients oberts i a uns dos mil de finalitzats.

La iniciativa del govern català s'emmarca en un conjunt d'actes de difusió d'aquesta eina de resolució de conflictes a Catalunya que es faran dimecres, Dia Europeu de la Mediació, amb la implicació de diverses institucions, com ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i la Cambra de Comerç.

El conseller va remarcar que l'objectiu d'aquest pla és conscienciar els ciutadans que arribar als tribunals, on cada any entren un milió de casos, ha de ser l'última opció. El nombre d'expedients de mediació que gestiona el Centre de Mediació de Dret Privat de la Generalitat va ser de 4.917 l'any 2014 i la fita és doblar aquesta xifra en dos anys. El centre de mediació se centra en els casos públics, de família i civils, però hi ha altres institucions, com ara els ajuntaments, que també ofereixen serveis de mediació per resoldre conflictes entre comunitats de veïns o a les escoles.

El conseller va admetre que és una xifra reduïda, en relació amb el milió d'assumptes que entren cada any als tribunals, si bé va destacar que Catalunya és pionera a l'Estat espanyol en aquest tipus de processos de mediació i que en països de l'entorn, com ara França o Alemanya, hi ha 10.000 casos a l'any.

Per aconseguir la fita de rellançar definitivament la mediació com una eina eficaç, la conselleria va anunciar que vol promoure la col·laboració amb diversos col·lectius, així com l'elaboració de plans específics per a la difusió de la mediació entre professionals i ciutadans, a més d'impulsar la recerca, a través del Centre d'Estudis Jurídics i les universitats catalanes.

En aquest sentit, es va destacar que l'any passat es van signar sis convenis amb diversos col·legis professionals per potenciar la mediació en el seu sector, com és el cas del Consell de Col·legis d'Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya o el Consell de Col·legis d'Administradors de Finques. A més, es va precisar que el 2014 també es van renovar 47 convenis per mantenir la xarxa d'informació i orientació a la mediació a Catalunya, que ofereixen els ajuntaments, els consells comarcals i entitats sense ànim de lucre.

Segons el conseller, amb aquest pla pretenen aconseguir un “canvi cultural” perquè els ciutadans vegin que la mediació és un procés voluntari, confidencial i imparcial que permet acordar la reparació del dany
sense haver d'iniciar un procés judicial o perquè el jutge només ratifiqui l'acord, com passa amb els divorcis on hi ha menors i cal acordar un pla de parentalitat.

Pioners

Catalunya va ser pionera a l'Estat espanyol a aprovar l'any 2001 una llei de mediació familiar, que se centrava a regular les resolucions de conflictes en situacions de crisi de convivència de parelles, de ruptures, separació o divorci. L'any 2009 es va estendre també a l'àmbit privat, on també va ser pionera a l'Estat, que ampliava la mediació a l'àmbit de la persona i la família, i s'estenia a la mediació civil, com és el cas de conflictes en associacions o en comunitats de veïns. El reglament d'aquesta llei no va arribar fins al 2012, però, coincidint amb la llei estatal, que no va ser cap sorpresa per als professionals catalans.

Amb el temps, la mediació s'ha anat estenent a altres àmbits, com ara el penal. El pla que impulsa ara la Generalitat vol obrir aquesta via també a la relació entre les administracions i els ciutadans.

Per als professionals, la mediació és un mètode pacífic de gestió de conflictes en què un tercer fa possible que les persones parlin i busquin de forma conjunta una solució vàlida, responsable i útil per a tothom. Els col·legis més proactius són els dels advocats, els psicòlegs, els treballadors socials i els pedagogs.

LES XIFRES

47
convenis
renovats per mantenir la xarxa d'orientació a la mediació, amb ajuntaments i col·legis professionals.

LES FRASES

1.300
mediadors
hi ha inscrits al centre de la Generalitat. La majoria ho combinen amb una altra feina, com ara advocat.
El pla ha de suposar un veritable canvi cultural, que revertirà en més participació, diàleg i respecte
Germà Gordó
conseller de justícia
Actualment, el 50% de les mediacions finalitzades a Catalunya es tanquen amb acord satisfactori per a les parts

Mediacions exprés al jutjat

Per primer cop, Catalunya celebrarà demà el Dia Europeu de la Mediació amb actes concrets. Hi haurà punts d'informació a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. I, fins i tot, a l'edifici C podran fer mediacions ràpides o exprés aquelles persones en conflicte que el mateix dia 21 de gener tinguin la vista del judici familiar o civil. Aquesta acció ha estat organitzada pel TSJC, el Grup Europeu de Magistrats per a la Mediació, entre els quals hi ha la magistrada Raquel Alastruey, mediadors de l'associació catalana Acdma i alumnes de màsters i postgraus de mediació d'universitats. A la tarda, al Centre d'Estudis Jurídics es farà una xerrada d'experts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia