Societat

Els psicòlegs recomanen assumir la mort i el drama

Emergències Socials han acompanyat dos dies docents i alumnes per assimilar els fets

Psicòlegs, treballadors socials i integradors socials formats especialment en gestió d'emergències van treballar tant dilluns com ahir a l'institut Joan Fuster per acompanyar els professors i els alumnes en el procés d'assumir la mort d'un docent a mans d'un alumne. Es tracta dels professionals del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), preparats per donar resposta immediata en situació d'emergència i crisi social. “L'objectiu en situacions traumàtiques com aquesta és treballar per assumir els fets, la mort i el drama, fer el dol i poder tirar endavant”, va resumir ahir el director dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Sánchez.

“En un primer moment, la nostra feina va ser protegir, atendre i tranquil·litzar els alumnes, sobretot els que havien vist el professor mort o havien sentit els crits”, explica Sánchez. Es va aplicar una mena de pla de xoc en una vivència traumàtica. Dilluns a la tarda, el treball es va fer amb els professors del centre: en una sessió en grup es van reconstruir els fets per intentar assimilar-los, i alhora expressar emocions i explicar com se sentien. I ahir es va fer el mateix amb els alumnes. Els professors van dirigir la classe acompanyats d'un professional del Centre d'Emergències Socials.

“Es tracta d'assumir el que ha passat, entendre que no tot té resposta i que s'ha viscut una situació irreparable”, insisteix Sánchez. En aquesta activitat a l'aula els adolescents van parlar del que van veure, dels sorolls que van sentir i de com ho van viure. Algunes de les sensacions que més van expressar van ser la por i la ràbia. “Un dels elements que estàvem molt interessats que sortissin són les xarxes socials, perquè estan corrent molt missatges i els nanos han d'entendre que han d'aprendre a obviar-los”, subratlla el director dels Serveis Socials, que també destaca “el suport, l'afecte i la solidaritat que els companys van mostrar a la germana del noi que va protagonitzar l'agressió”.

En el cas d'una emergència com aquesta en un institut, Sánchez insisteix que el seu objectiu és “reconstruir les relacions solidàries i els llaços d'afecte després d'un fet traumàtic”. L'equip del CUESB s'ha activat 75 vegades aquest any, sobretot per donar suport psicosocial en casos de suïcidis, accidents o homicidis. L'any passat van fer un total de 210 actuacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat