El Celler torna a fer el cim
Els Roca s'enduen altre cop el títol de millor restaurant del món
Els tres xefs no baixen del podi des de fa anys i superen el Noma,
que volia igualar El Bulli i l'Osteria italiana
Els germans Roca van revalidar ahir el triomf aconseguit el 2013. El Celler de Can Roca torna a ser el millor restaurant d'avantguarda del món. Així ho van dictaminar els més de 900 experts en gastronomia que voten per confeccionar la llista dels World's 50 Best Restaurants de la revista Restaurant. “Amunt Girona!” va ser la cloenda del discurs d'agraïment en anglès que Josep -Pitu-Roca va fer anit al Guildhall de Londres, lloc on se celebrava una de les cites més esperades de la gastronomia mundial.
Els Roca Brothers (com els diuen els organitzadors de l'esdeveniment) arribaven a la sala “tranquils, sabent que la feina està feta i que el restaurant segueix al màxim nivell” i sortien eufòrics amb un reconeixement a les mans que els situa de nou al capdamunt de l'elit culinària mundial. En segon lloc, un nom que sonava fort i que durant els dos últims anys ocupava el tercer lloc, l'Osteria Franciscana de Massimo Bottura (Mòdena).
No hi ha hagut tanta sort per al Noma de Copenhaguen, que baixa a la tercera posició. El danès va ser al primer lloc del 2010 al 2012 i també l'any passat. Si hagués aconseguit la primera posició l'hauria ostentat cinc vegades, amb la qual cosa igualaria a El Bulli (el 2001 i del 2006 al 2009)i hauria convertit René Redzepi en l'alumne més avantatjat de Ferran Adrià. Però no ha sigut així. El Celler s'ha endut el guardó per una cuina de la qual en van presentar les novetats al matí en una roda de premsa a Londres, i Pitu Roca ha donat les gràcies a la família per “la paciència” i al seu equip, “el millor del món“. “La cuina creix des de les nostres arrels cap a una societat més sostenible, saludable i sensible”, deia des de l'escenari. A Girona, mentrestant, treballadors, familiars i amics embogien al Celler destapant ampolles de cava, brindant i remullant-se.
Llatinoamèrica
En el quart lloc de la llista hi trobem Central, de Lima, el restaurant de Virgilio Martínez que també va encapçalar l'edició dels premis de Llatinoamèrica l'any passat. La posició novena d' Alex Atala (DOM) a São Paolo i la catorzena del peruà Gastón Acurio (Astrid y Gastón), que puja 4 posicions, avalen el bon moment de la cuina americana. Cal destacar que el Perú és un dels països que més estan invertint en turisme gastronòmic des que hi ha la mediàtica llista. A destacar també el restaurant mexicà Pujol, d'Enrique Olvera, que passa del 20 al 16. I n'hi ha dos més, el Quintonil i el Biko de Ciutat de Mèxic, en 35 i 37 posició. També trobem el Maní d'Helena Rizzo, al Brasil, en el 41, el Boragó de Santiago de Xile (42), i el Maidó de Lima en el lloc 44.
El novaiorqués Daniel Humm (Eleven Madison Park) era un altre dels grans favorits de la nit que es va haver de conformar amb perdre una posició i quedar en cinquè lloc. En sisena plaça trobem el restaurant de Luis Andoni Adúriz, Mugaritz, que no es mou en relació a lany' passat. El capítol basc dóna per molt més, ja que Arzak protagonitza una gran baixada des de la vuitena posició a la 17.
En canvi, el asador d'Etxebarri de Víctor Arguinzoniz (Atxondo, Viscaia) puja del lloc 34 al 13 i el Azurmendi de Eneko Atxa (Larrabetzu, Viscaia) passa del 26 al 19.
La millor cuinera
Les últimes posicions del top ten les ocupen el Dinner by Heston Blumenthal de Londres, el Narisawa, de Tokio , el brasiler DOM i el Gaggan de Bangkok. Aquest últim, de cuina índia avantguardista, va liderar també el llistat dels millors restaurants asiàtics 2015. El seu xef és de Calcuta i va estudiar a El Bulli.
Amb l'agradable sorpresa del Tickets (lloc 42) també hi ha d'altres bones notícies a l'Estat com l'entrada del Nerua en el número 68 i la pujada del madrileny DiverXo del 94 al 50. Quique Dacosta, amb el seu restaurant de Dènia, estava en el lloc 41 puja dos posicions i se situa en el 39. El cuiner basc Martín Berasategui premiat amb 7 estrelles Michelin i sempre molt crític amb el llistat, baixa del lloc 35 al 61.
Aquest any el premi a la millor cuinera, que patrocina el xampany Veuve Clicquot ha recaigut en Hélène Darroze , una reconeguda xef de família de cuiners amb restaurants a París i Londres en qui es va inspirar la Disney per fer el personatge de Collette al film animat Ratatouille.
El premi a tota una trajectòria va ser per a Daniel Boulud, un cuiner francès que ha fet carrera als Estats Unit i lidera el reconegut restaurant Daniel de Nova York.. El llistat contempla també altres noms de indrets llunyans com l'australià Sepia, el Zuma de Dubai, Tasting Room at le Quartier Français de Sud-àfrica.
LES FRASES
Els deu millors restaurants del món
1
El Celler de Can Roca
2
Osteria Francescana
3
Noma
4
Central
5
Eleven Madison Park
6
Mugaritz
7
Dinner
8
Narishawa
9
D.O.M.
10
Gaggan
L'any que ve, a Nova York
La gala d'entrega dels guardons 50 Best Restaurants viatjarà l'any que ve a Nova York seguint la voluntat dels organitzadors de fer més “global” l'esdeveniment gastronòmic alhora que reten homenatge als emplaçaments que acullen els millors locals. Des de la creació dels guardons, el 2002, la capital britànica ha acollit catorze anys seguits la gala.
Ara s'ha triat Nova York per ser “ una “de les destinacions gastronòmiques més emocionants del planeta”, explica l'editor de la publicació, William Drew, tot i que els territoris que més cops han assolit el número u del rànquing són Girona i Copenhaguen.
La famosa llista s'elabora a partir dels vots de uns 900 xefs, gastrònoms i periodistes de les 27 regions en què es divideix el món. Cada regió té 36 membres i cada membre pot emetre set vots, com a mínim tres han de ser de restaurants de fora del seu territori. L'organització no paga dinars ni viatges ni controla com es fan.