Societat

Estrasburg autoritza deixar morir un tetraplègic francès

El tribunal dóna la raó a la dona de Vincent Lambert, que fa més d'un any que s'enfronta als pares del seu marit

Vincent Lambert, que ara té 38 anys, va tenir un accident de trànsit el 2008 que li va causar un greu traumatisme cranial

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha resolt que deixar morir el tetraplègic francès en estat vegetatiu Vincent Lambert no viola el seu dret a la vida. Així dóna la raó a la seva dona, a diversos germans de Lambert i als seus metges, partidaris que el malalt sigui desconnectat dels aparells que el mantenen amb vida.

El tribunal rebutja la petició dels seus pares i de dos germans que van recórrer a Estrasburg la decisió del Consell d'Estat, màxima instància administrativa de França, que va autoritzar el 2014 deixar de mantenir artificialment la vida de Lambert. “No hi ha violació de l'article 2 (dret a la vida) de la Convenció Europea de Drets Humans” en la sentència del Consell d'Estat francès, considera el TEDH.

Tot i així, el tribunal constata que “no hi ha consens” entre els 47 països membres del Consell d'Europa, i considera que “hi ha lloc per atorgar un marge d'apreciació als Estats”. En aquest cas, segons la sentència, Estrasburg s'ha limitat a “examinar el respecte per part de l'Estat de les seves obligacions positives que deriven de l'article 2 de la Convenció”.

La defensa dels demandants, a càrrec de l'advocat Jean Paillot, havia argumentat que la desconnexió és contrària als articles 2 i 3 de la Convenció sobre el dret a la vida i a la prohibició de tractes inhumans o degradants. També va invocar els articles relatius al dret al respecte de la vida privada i familiar i a un judici just.

La dona del tetraplègic, Rachel Lambert, es va declarar davant la premsa “commocionada” i va afegir, després de conèixer la sentència, que “no sent alleujament ni felicitat”. Per contra, la mare, Viviane Lambert, va dir que el seu fill “no està al final de la vida. Munto en còlera quan se'm diu que està al final de la seva vida. Vincent és un discapacitat”. I va afirmar sentir-se “molt trista” amb una sentència que és un “escàndol”.

Vincent Lambert, que ara té 38 anys, va tenir un accident de trànsit el 2008 que li va causar un greu traumatisme cranial i el va deixar tetraplègic i postrat en un llit. Ingressat a l'hospital universitari de Reims, la seva dona i els seus cuidadors van iniciar el procediment per aplicar la llei Leonetti del 2005, sobre els drets dels malalts i la fi de la vida.

El doctor Eric Kariger, cap del servei de cures pal·liatives d'aquest centre sanitari, va anunciar fa un any que s'interrompria l'alimentació i hidratació artificials a Lambert el 13 de gener del 2014, però els pares van aconseguir impedir-ho per la via judicial.

La dona i un nebot de Lambert, a més del centre hospitalari, van recórrer davant el Consell d'Estat, que, després de consultar diferents organismes mèdics, va declarar legal la desconnexió de Vincent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva