Societat

El Parlament insta a tancar els CIE “en el termini més breu possible”

La Comissió de Justícia aprova una proposta que planteja mesures alternatives a l'internament dels immigrants en situació irregular

La cambra aposta per millorar les condicions de vida dels interns mentre no es clausuren els centres

La Comissió de Justícia del Parlament ha aprovat aquest dijous demanar al govern espanyol que engegui el procés per tancar els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE).

Després de sis mesos d'activitat, la comissió ha votat les conclusions del Grup de Treball de revisió del model dels CIE, que ha inclòs un acord per portar al ple la proposta d'instar el govern de la Generalitat a exigir a l'executiu estatal que iniciï en el “termini més breu possible” el procés que condueixi al “tancament progressiu” dels CIE.

El text ha tirat endavant amb suport de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP, el rebuig de PP i l'abstenció de Cs.

La resolució argumenta que les directives europees no obliguen a l'existència d'aquests centres, on es troben internats immigrants en situació administrativa irregular a l'espera de la seva expulsió d'Espanya.

Així, planteja la substitució d'aquests centre per mesures cautelars alternatives a l'internament d'immigrants en situació administrativa irregular, com la presentació periòdica davant l'autoritat, el dipòsit de documentació, l'obligació de residir en un lloc determinat o la llibertat vigilada.

La majoria de la resta de conclusions aprovades promouen millores concretes de les condicions de vida dels interns mentre els centres no es tanquen. Així, s'ha aprovat una proposta de CiU que planteja crear “centres oberts d'acolliment transitori”, que estiguin en “condicions humanament dignes” per a les persones tot esperant repatriació i que només hagin comès faltes administratives.

A proposta de CiU també s'ha acordat demanar al govern espanyol que cessin les deportacions exprés, en les quals, segons consta en la resolució, la Policia expulsa immigrants sota un règim de detenció de 72 hores, sense previ avís i sense que intervingui cap tipus d'assistència lletrada.

Entre les millores concretes, destaca l'assistència sanitària 24 hores al dia des del mateix centre, la millora de les condicions de visita i comunicació, la instal·lació de banys a les cel·les i l'augment de les càmeres de seguretat,

Per contra, els grups de CiU, PSC i PP han sumat els seus vots per evitar que prosperés una proposta de la CUP que instava el ministeri d'Interior a derogar la Llei d'Estrangeria. La CUP i ICV-EUiA també han vist com es tombaven les seves propostes perquè s'instal·lessin de manera immediata càmeres de videovigilància als banys i a l'interior de les cel·les dels CIE.

La comissió ha donat llum verd a una proposta del PSC perquè els Mossos d'Esquadra siguin proactius a l'hora d'investigar eventuals denúncies de maltractament o de tortura al CIE de Barcelona o en el moment de la deportació.

A més, s'ha aprovat una esmena pactada per ERC, ICV i la CUP, que ha comptat amb el suport de CiU, que rebutja que les forces de seguretat portin a terme identificacions en base al “perfil ètnic” de les persones.

També s'ha aprovat una resolució que insta el govern a adequar les normatives perquè les deportacions no vulnerin els drets humans i es prohibeixin pràctiques com la sedació forçosa o la immobilització amb una camisa de força.

La majoria de propostes de tots els grups s'han aprovat amb l'únic vot en contra del PP i l'abstenció de Cs. De fet, del PP només s'ha aprovat una, amb els vots d'ERC, el reconeixement a la feina del Col·legi d'Advocats i dels jutges de control del CIE.

Per últim, el Parlament crearà una Comissió de Seguiment Permanent sobre el CIE de la Zona Franca. La comissió també ha aprovat que la Coordinadora Catalana per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura sigui considerada una institució de cooperació penitenciària que pugui visitar les persones privades de llibertat que ho requereixin i puguin plantejar observacions, recomanacions sobre aspectes a millorar.

Les tres entitats impulsores del Grup de Treball, SOS Racisme, la plataforma Tanquem els CIE i la Fudació Migra Studium, han mostrat la seva alegria per l'aprovació d'aquesta resolució. Ho consideren un “pas simbòlic” i un “primer èxit” que celebren, però que no els aturarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona