Societat

Arqueologia

La sal de la vida més antiga

El jaciment de fa uns 4.000 anys localitzat al Pla de la Guineu, a Gerri de la Sal, posa en relleu que en la prehistòria s'explotava el mineral condiment

És el primer d'aquestes característiques que es troba a Catalunya

Una excavació arqueològica al jaciment del Pla de la Guineu, a Gerri de la Sal, ha posat al descobert evidències d'explotació de la sal en època prehistòrica, fa uns 4.000 anys. Si es confirmessin, es tractaria de l'únic jaciment d'aquestes característiques de tot Catalunya i un dels pocs que es coneixen a la península Ibèrica. Les evidències més clares d'aquestes salines són la gran quantitat de restes de ceràmica que s'hi han trobat; més de 40.000. Es tracta de restes dels gerros que s'utilitzaven per compactar la sal, ja que el mètode utilitzat no era l'evaporació sinó que es feia per combustió. Un cop la sal s'havia compactat dins el gerro, aquest es trencava. Es tracta d'un jaciment que mostra una manera d'explotar la sal anterior a la de les salines de l'època medieval, que utilitzen el mètode d'evaporació. L'explotació de la sal en època prehistòrica és feia mitjançant escalfament artificial d'aigua (fogar). 

Marc Piera, del departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, explica que s'agafava un vas de ceràmica, que s'emplenava d'aigua i es feia escalfar amb foc fins que l'aigua s'havia evaporat. Aquesta operació és feia en reiterades ocasions fins que el recipient quedava ple de sal compactada. Un cop la sal ja estava ben compactada es trencava el vas i el bloc de sal és el que es transportava cap a altres zones.

Dues proves evidents que s'han trobat al jaciment són les nombroses restes de ceràmica (unes quaranta mil) i les evidències de foc (cendres i carbó). Pel que fa a les peces, són de ceràmica poc treballada, molt normal si es té en compte que s'havia de destruir posteriorment. 

Una altra dels descobriments de l'excavació és que possiblement en una zona molt pròxima hi havia un centre de producció de ceràmica per facilitar les tasques. L'argila que apareix a l'entorn del jaciment és pràcticament igual a la que s'utilitzava per fer els recipients. 

El jaciment arqueològic del Pla de la Guineu fou descobert l'any 2011 durant els treballs de la construcció de la variant de la carretera N-260, al seu pas per la localitat, en una finca anomenada el Pla de la Guineu. En el marc de la construcció d'aquesta infraestructura es realitzà una primera intervenció arqueològica que permeté evidenciar que es tractava d'un jaciment prehistòric. Però el que el fa singular és que evidencia una explotació de la sal en època prehistòrica.

Jaciment amb potencial

Es tracta, per tant, d'un jaciment arqueològic de gran potencial científic, cultural i divulgatiu, el qual pot esdevenir un element dinamitzador en la potenciació del patrimoni salí de Gerri de la Sal. 

Miquel Molist, catedràtic de prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, afirma que es tracta d'una troballa “nova i inèdita'' i l'ha catalogat de “troballa de primer ordre''. Molist diu que endarrereix la producció de sal a l'època prehistòrica. Afegeix que a partir d'ara s'haurà d'estudiar si l'aigua salina tenia el mateix aflorament ara que fa 4.000 anys; s'estudiarà si el salí ha canviat o no de composició analitzant petites incrustacions de la ceràmica trobada i sal dels salins actuals, i s'investigarà el pes que tenia la producció de sal de Gerri i fins a quines zones es distribuïa.

Escalfar aigua per tenir sal
El del Pla de la Guineu és un jaciment que mostra una manera d'explotar la sal que és anterior a la de les salines de l'època medieval que utilitzaven el mètode d'evaporació. L'explotació de la sal en època prehistòrica es feia mitjançant l'escalfament artificial d'aigua (fogar).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia