Societat

Comerç

La confiteria Padreny de Reus compleix el seu bicentenari

Dos-cents anys de dolçor

La pastisseria està especialitzada en dolços típics de la capital del Baix Camp, com el menjar blanc

La Generalitat de Catalunya l'ha distingit recentment com a establiment amb més de cent cinquanta anys d'existència

Amb la garantia de tenir al darrere ja sis generacions de pastissers que avalen la seva trajectòria professional, l'antiga casa Padreny de Reus compleix enguany dos-cents anys des que Josep Padreny va fundar-la en unes golfes d'un dels carrers de l'entorn del barri del Pallol de Reus. La fins fa poc mestressa de la casa, Marisa Capdevila Vallverdú, explica que, probablement, el negoci original es trobava als carrers Pujol o Montserrat, molt pròxim a la botiga actual situada des de 1840 al carrer de l'Hospital número 15. Capdevila, que es va ocupar del negoci quan tenia vint-i-vuit anys, va donar, recentment, el relleu empresarial a la seva filla, Glòria Vicheto.

Igual que els seus clients, els sabors relacionats amb una de les pastisseries més antigues de Catalunya són igualment diversos. Tot i així, Capdevila destaca com a productes estel·lars de la casa els panellets i menjar blanc que elaboren tot l'any, el torró de gema cremada, la pastisseria clàssica (bracets, borratxos...) i els pastissos per a celebracions, que són una de les principals demandes. A més, l'antiga responsable del comerç també fa esment de l'anomenat pastís de maig farcit de maduixa que van crear, inicialment, per al Saló de Maig de la galeria Anquin's i que s'ha convertit en un dels referents dolços de l'establiment.

Com la majoria d'empreses del país, la nova responsable del negoci, Glòria Vicheto, té al davant el repte de superar els efectes d'una crisi que “ha fet caure en picat” la demanda, segons Capdevila. Així mateix, també assenyala que “el pes de les franquícies” ha fet molt de mal a un sector que “té moltes despeses si es treballa bé”. Respecte a la plantilla de la pastisseria, el comerç té, actualment, un personal format per onze treballadors, la majoria amb una llarga trajectòria a la casa. Una fidelitat a l'empresa que es repeteix tant entre les dependentes –que són majoritàriament femenines– com entre els membres de l'obrador que, a l'inrevés, són homes.

Tot i que permanentment es fan inversions en el local i en la maquinària, Capdevila relata que la gran reforma de la botiga es va fer el 1992 per adequar –a més de la decoració del local– tota la secció de fred, que és tan important en una pastisseria.

Documentació històrica

Malgrat la constància d'inici de l'activitat de la pastisseria durant la segona dècada del segle XIX, la documentació històrica més antiga que guarden els propietaris pertany a l'any 1866 i posteriors. Es tracta, principalment, de documents relacionats amb reformes pluvials, permisos d'obres i subscripció d'hipoteques que mostren l'evolució d'un comerç que anava creixent i tirant endavant millores. Capdevila també recorda com, quan era jove, una de les antigues treballadores de l'establiment li relatava com s'havia col·lectivitzat el negoci durant la Guerra Civil. En definitiva, records de tota una vida rere el taulell.

Fa escassos mesos, la confiteria va rebre, juntament amb un altre establiment reusenc emblemàtic, Sucessors de J. Navàs, un guardó de la Generalitat de Catalunya. Concretament, la Padreny va ser distingida amb una menció en la categoria d'establiments comercials amb més de cent cinquanta anys.

Nissaga pastissera
Vicheto i Capdevila són dues de les cares d'aquesta nissaga pastissera amb llarga tradició a l'hora d'endolcir les festivitats, celebracions i el dia a dia dels reusencs. La mare, Capdevila, es va incorporar al negoci amb vint-i-vuit anys i, ara, s'ha jubilat per donar pas a la seva filla al capdavant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà