Societat

Infància

Esport i integració a Tarragona

“Aquí juguem tots”

L'experiènciapermet treballar la gestió saludable de l'èxit i el fracàs i el treball en equip

Dijous tarda. El poliesportiu de Campclar reuneix una trentena d'infants d'entre sis i dotze anys, que han vingut acompanyats dels seus respectius monitors per jugar a rugbi. Després de fer els jocs d'escalfament, com cada setmana, es fan els exercicis corresponents del dia i el partidet. La sessió finalitza amb l'anomenat tercer temps, l'espai destinat a recuperar forces amb els monitors amb una mica de berenar i comentar la jugada. Un cop acabat aquest espai de descans, l'activitat queda finalitzada fins la setmana vinent.

A simple vista, sembla una més de les moltes activitats extraescolars que durant el curs lectiu s'imparteixen en molts dels centres esportius de la ciutat, però aquest cas és diferent. La dinàmica dels dijous és ja una més de les activitats que, des de fa dos anys, practiquen els nens i nenes del Centre Obert del Casal l'Amic, de Campclar. Els infants del casal es reuneixen amb els membres del Club Rugby Tarragona per rebre classes d'aquest esport de manera totalment gratuïta, amb l'objectiu de relacionar-se en l'àmbit de l'esport i aprendre una mica més d'aquesta disciplina esportiva, sovint molt desconeguda per al gran públic.

Tal com sostenen ambdues entitats, aquesta experiència va més enllà de l'esport en si mateix, ja que ofereix l'oportunitat de treballar la gestió saludable de l'esperit de competició, viure les experiències d'èxit i de fracàs i fomentar l'esperit de superació i el treball en equip, entre altres.

“Des del primer moment, el nostre objectiu va ser que els infants practiquessin un esport, però també que aprenguessin a relacionar-se i, sobretot, a acceptar el contacte físic que implica el rugbi, però sense conflictes”, explica Anabel Gonzàlez, educadora del Centre Obert del Casal l'Amic, que destaca que, després de tot aquest temps, no només s'ha aconseguit superar la tensió que comporta el contacte físic, sinó que cada vegada són més els nens i nenes que realment s'han interessat per aquest esport.

“Cada cop són més els membres del Club de Rugby Tarragona que vénen a jugar amb nosaltres i també els nens i nenes del Centre Obert que s'impliquen en les activitats del club”, destaca Gonzàlez, que sosté que des del Casal l'Amic es viu aquesta situació com un “èxit”. L'activitat ha suposat la integració real dels infants del Centre Obert –provinents de famílies amb pocs recursos– en un entorn esportiu, que els serveix tant per tractar valors com per millorar en l'àmbit esportiu com ho fan molts altres nens i nenes que practiquen activitats extraescolars.

Obrir un esport desconegut

La iniciativa d'unir aquest esport amb les activitats del Casal l'Amic va sortir del mateix Club Rugby Tarragona. “Des del club volíem impulsar una activitat que ens permetés relacionar-nos amb el nostre entorn i compartir tots els coneixements que aporta el rugbi”, explica el president de l'entitat esportiva, Andrés Lechuga, que constata que l'experiència amb el Casal l'Amic és “realment positiva”.

D'aquesta manera, des de fa dos anys, un planter de dos monitors fixos –que pot augmentar fins a dos més– dirigeixen les activitats amb la canalla del casal. “Al contrari del que moltes persones poden pensar, el rugbi és un esport totalment basat en el respecte”, destaca Lechuga, que reitera que l'èxit d'aquest esport es basa a “seguir les regles de manera escrupolosa i acatar les decisions arbitrals”.

Després de dos anys d'aquesta experiència, el president del club assegura que els nens i nenes del Casal l'Amic s'han integrat totalment a la filosofia d'aquest esport i que hi ha nivell. Lechuga confirma que, junt amb els infants que ja s'estan unint a les activitats del club, aquesta aliança també pot servir d'embrió per a projectes comuns, com ara l'impuls de l'equip infantil femení. El pròxim setembre tenen previst reprendre l'activitat.

“El més important és que aquí juguem tots”, destaquen des del Casal l'Amic i el Club Rubgy Tarragona. Ara només queda desafiar nous camps i guanyar els partits que es presentin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia