Societat

La Fiscalia manté la petició de dos anys i mig de presó per a Crespo pel cas Clotilde

Acusa l'exalcalde de Lloret de Mar d'haver acceptat el suborn d'un presumpte mafiós a canvi de favors urbanístics

Rebaixa la petició de pena per a Andrei Petrov, la seva arquitecta i l'expresident del club d'hoquei de la localitat per no ser funcionaris públics

La Fiscalia Anticorrupció ha mantingut avui la seva petició de dos anys i mig de presó per a l'exdiputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar (Selva) Xavier Crespo pels delictes de suborn i prevaricació en l'anomenat cas Clotilde. També manté la petició de pena per a l'extinent d'alcalde i exregidor d'urbanisem Josep Valls. Per contra, el fiscal rebaixa la petició de pena per a l'empresari i presumpte mafiós rus Andrei Petrov, l'arquitecta d'aquest, Pilar Gimeno, i l'expresident del club d'hoquei de Lloret de Mar, Joan Perarnau.

El judici que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) celebra contra Crespo ha entrat aquest dilluns en la seva recta final amb el tràmit de conclusions de les parts. En la que podria ser l'última sessió del judici, el ministeri públic ha rebaixat una mica les seves pretensions inicials.

Així, a Crespo i a Valls els ha mantingut la sol·licitud de dos anys i mig i dos anys i tres mesos de presó per suborn passiu i prevaricació, a més de 831.600 euros de multa per a cadascú. L'exalcalde s'enfronta també a vuit anys d'inhabilitació per a càrrec públic i l'exregidor a set anys i mig.

En els seus informes al tribunal, el fiscal Fernando Bermejo ha dit tenir l'“íntima convicció” que el cas que ha portat a judici Crespo, acusat de donar un tracte de favor als negocis del suposat mafiós a canvi de donacions, és “un exemple paradigmàtic de pèrdua d'imparcialitat de la funció pública”.

Segons ell, amb la seva conducta els acusats van defraudar la “confiança” que els veïns havien dipositat en ells com a càrrecs públics. “Què pensaran els ciutadans de Lloret que paguen religiosament els seus impostos, en saber que es va concedir (a Andrei Petrov) una bonificació fiscal del 50 %?”, ha preguntat.

En canvi, a Petrov, Gimeno i Perarnau s'enfronten a una pena d'un any de presó en entendre la Fiscalia que mereixen un retret penal menor per no ser funcionaris públics. Per a Petrov i Gimeno la pena sol·licitada per la Fiscalia passa de dos anys de presó a un, a més de 831.600 euros de multa i set anys d'inhabilitació. A Perarnau li manté la petició d'un any de presó, 831.600 euros de multa i inhabilitació de tres anys per suborn passiu. A més, tots els acusats menys Perarnau haurien de pagar uns 34.000 euros més com a indemnització a l'Ajuntament.

La Fiscalia es ratifica així en la seva versió dels fets i acusa Petrov i Gimeno de subornar Crespo i Valls per obtenir avantatges urbanístics en un projecte a l'antiga plaça de toros. El suborn consistia en un viatge a Moscou d'un dia i mig per a Crespo i la seva família, un rellotge de luxe per a l'exalcalde i patrocinis sense contracte als equips d'hoquei i futbol de la ciutat.

El fiscal ha recordat que Petrov va aconseguir beneficiar-se en pocs anys de la subrogació d'un conveni per convertir l'antiga plaça de toros de Lloret en un centre comercial i va aconseguir una bonificació fiscal per al seu projecte, així com el canvi d'usos de l'equipament.

En aquest lapse de temps tant Crespo com Valls “van ser complimentats” per Petrov, que el 2008 va pagar a l'exalcalde un viatge a Moscou en el qual va tenir l'ocasió de “viatjar en helicòpter i acudir a una festa”. Bermejo ha assenyalat també que l'empresari rus va regalar a l'alcalde un rellotge valorat en 2.200 euros.

Segons l'opinió del fiscal, una altra de les contraprestacions que rebia Crespo eren els patrocinis al club d'hoquei de Lloret en els quals jugaven els seus fills, que Petrov pagava en mà, “d'una forma opaca i sospitosa”, i sense un conveni escrit que els emparés.

L'últim testimoni que ha declarat ha estat l'exsecretària de Petrov, que ha ratificat que el seu cap li va comentar que regalaria un rellotge de luxe a Crespo. Malgrat això, no ha sabut assegurar si finalment Petrov va comprar el rellotge ni si el va donar al polític municipal.

La que va ser auxiliar administrativa de l'empresa DDC de Petrov va ser detinguda al gener de 2013 juntament amb l'empresari però posteriorment va ser exculpada. És un dels testimonis clau de la Fiscalia i la seva declaració ja s'esperava la setmana passada, quan va excusar la seva absència al·legant que patia una gastroenteritis.

Aquest dilluns s'ha desdit d'algunes de les seves declaracions davant de la Guàrdia Civil, durant la investigació del cas, i ha dit que certes afirmacions les va fer pressionada pels agents, que li van insistir en reafirmar el que havia dit per telèfon en les converses intervingudes. Així, ha dit que per telèfon deia algunes coses per fanfarronejar, que no eren ben bé certes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia