Societat

Els veïns de la Barceloneta expliquen als turistes la situació que es viu al barri

Han fet 3.000 díptics on detallen, en quatre idiomes, perquè no volen pisos turístics i avui els repartiran

Reclamen solucions immediates al nou govern

A l'agost farà un any que els veïns de la Barceloneta es van alçar contra les molèsties que hi genera el turisme massiu. Una lluita que ha posat els apartaments turístics en el punt de mira i que ha estat decisiva a l'hora de situar definitivament el debat sobre el model turístic en l'agenda de Barcelona. Fa tan sols un mes que l'equip de govern d'Ada Colau ha agafat les regnes del consistori, però el tràfec de turistes i visitants és ja una constant al barri i els veïns segueixen reclamant solucions a un problema que encara els fa perdre la son.

“El nou govern entén la situació i té la voluntat de millorar les coses i nosaltres estem il·lusionats perquè creiem que podrem anar de bracet; ara bé, de moment no han respost amb prou contundència i, per això, hem engegat les nostres pròpies accions”, explica Sergio Arnás, del moviment veïnal La Barceloneta Diu Prou! Els veïns han fet 3.000 díptics on expliquen perquè no volen pisos turístics al barri –en anglès, francès, italià i alemany–, informació que acompanyen amb fotografies de les protestes de l'estiu passat. Avui, a dos quarts de set de la tarda, es trobaran a la plaça del Poeta Boscà i, després, es dirigiran al barri Gòtic, on aniran repartint díptics als turistes fins arribar a la plaça de Sant Jaume. Allà finalitzaran l'“acció informativa”, com ells mateixos l'han batejat.

“No vull haver de marxar”

“M'estan fent fora pel soroll, per l'incivisme i perquè és difícil trobar un pis de lloguer, però no vull haver de marxar per aquesta raó, vull que els meus dos fills creixin al barri on jo m'he criat”, afirma l'Eli, veïna del carrer de la Mestrança. Quan parla, traspua aquella actitud combativa tan característica de la Barceloneta i es fa evident el seu sentiment de pertinença al barri. La seva parella treballa com a cuiner i quan arriba a casa, de la matinada, el soroll del carrer no el deixa descansar. És un dels motius pels quals s'han plantejat marxar. Abans, però, l'Eli vol llogar un pis en un carrer més tranquil. “És difícil trobar-ne un, i els que hi ha són molt cars”, explica.

L'Eli fa poc que ha superat un càncer de pit –encara té pendent una operació– i, tot i que ha bregat amb situacions difícils, sempre té una actitud positiva. “Jo no em rendeixo i penso trobar el meu pis”, diu. A l'edifici on viu ara hi ha habitatges turístics, però no causen molèsties. “El que passa és que això vol dir menys pisos per als veïns”, comenta. La seva postura és clara: “No es tracta de dir no al turisme, però volem un turisme respectuós que suposi un benefici per al barri.”

Més Guàrdia Urbana i inspectors

La Barceloneta Diu Prou! va reunir-se per primer cop amb la nova regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, el 23 de juny i els veïns van demanar l'aplicació immediata d'un pla de xoc perquè no es torni a repetir la situació de l'any passat. Entre altres mesures, van reclamar que es destinin dotacions de la Guàrdia Urbana en horari nocturn als sis punts del barri més afectats per l'incivisme, que es recuperi el nombre inicial d'inspectors per poder localitzar els pisos il·legals i que es revisi el règim sancionador per agilitzar el cessament de l'activitat dels apartaments que no tinguin llicència o, si s'escau, dels que siguin legals i incompleixin la normativa. Segons els veïns, la regidora es va comprometre a estudiar totes les mesures i a donar-los una resposta sobre el pla de xoc en els dies posteriors, però encara no ho ha fet. “Els problemes d'incivisme ja són evidents i el pla de xoc ja hauria d'haver-se aplicat”, reclama Arnás.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Col·lapse general a Rodalies que es pot allargar a demà dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot