Societat

Compartir experiències

L'associació La Rotllana de Badalona, premiada per un projecte de convivència intergeneracional

Joves d'arreu del món visiten els avis de la residència Roca i Pi

Avis i joves que participenen el projecte intercanvien experiències

L'Alessandro balla al mig d'una rotllana formada per un grup d'homes i dones que superen la vuitantena i que segueixen, divertits, les seves evolucions i els càntics de la resta de companys sicilians i catalans que acompanyen el jove. És mig matí i a la residència Roca i Pi de Badalona ja feia estona que els avis esperaven l'arribada dels voluntaris de La Rotllana, que aquesta setmana han vingut acompanyats d'una quinzena de joves entre 16 i 23 anys procedents de Sicília que participen en l'intercanvi Active youth=More opportunities. No és el primer cop que a la residència arriben nois i noies d'altres països que els expliquen diferents aspectes de la seva cultura i s'interessen per les experiències dels avis.

Aquesta iniciativa de diàleg intergeneracional ha fet mereixedora la Rotllana del XXIX premi Jaume Ciurana a favor de les persones, que atorga el departament de Benestar i Família de la Generalitat. Salva Periago, coordinador de l'entitat, assegura que el guardó representa un reconeixement a la seva “tasca social” i destaca el valor de la iniciativa. “La convivència intergeneracional és una assignatura pendent de la nostra societat”, explica, i remarca que es tracta sobretot “d'un exercici de transmissió d'emocions i sentiments que serveix per apropar els joves a vivències de la gent gran i per trencar tòpics de joves que només s'interessen per la festa”. Laura Renau, treballadora social i educadora de la residència Roca i Pi, reafirma la bona acollida que la iniciativa ha tingut entre la trentena d'avis que hi participen de manera regular. “Amb el temps s'han anat creant complicitats”, assegura. La Maria Rosa és una de les residents que no es perden cap trobada amb La Rotllana.“Mai he tingut l'oportunitat de viatjar i aquestes visites de joves d'altres països m'apropen a diferents parts del món”, argumenta. Amb els joves voluntaris, els avis han après què mengen a Bielorússia, quins són els salaris a Ucraïna, els horaris d'Alemanya i també a situar al mapa països com l'Azerbaitjan, que alguns no sabien ni que existia. Experiències com aquesta representen una finestra al món per als avis, però són també l'oportunitat per als joves de conèixer les experiències d'una generació que va viure la guerra, els anys més durs de la postguerra i, en molts casos, el trasbals de la immigració i la transformació de Badalona. “Són vivències que poden transmetre als més joves i que és important que no es perdin”, explica Salva Periago.

Fa tres anys que es va posar en marxa el programa, que ha anat sumant al grup habitual de voluntaris de La Rotllana els joves procedents d'altres països que han fet intercanvis culturals amb l'entitat i també els voluntaris internacionals que han passat per Badalona. La coordinadora del projecte, Angela d'Agostino, destaca la possibilitat de sumar valors i aprenentatges en cada trobada. A més de les visites de joves d'altres països, els voluntaris de La Rotllana també acompanyen els avis quan fan sortides. Han anat plegats a Montserrat i també han fet tallers de manualitats per carnestoltes i altres festes. Ara esperen trobar-se ben aviat amb dos grups de joves de Kenya i Macedònia que els explicaran coses sobre els seus països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona