Societat

L'Audiència investigarà les contractacions del govern de Camps amb les empreses de Gürtel

El Tribunal Suprem determina la falta de competència del TSJ valencià per a seguir amb la instrucció de la peça número 5 del cas

En la causa, oberta per prevaricació, tràfic influencies, falsedat, malversació i frau, hi ha 27 processats

La sala penal del Tribunal Suprem (TS) ha determinat la falta de competència del TSJ valencià per a seguir amb la instrucció de la peça 5 del cas Gürtel, relativa a contractacions entre el Consell i l'empresa Orange Market, dirigida per Álvaro Pérez El Bigotes, i altres societats del Grup Correa, i ordena remetre-la al jutjat central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional.

D'aquesta forma, l'alt tribunal desestima el recurs interposat pel ministeri fiscal contra la resolució del tribunal valencià, del passat mes de febrer, que declarava la seua falta de competència per a seguir amb la instrucció sobre argumentant que encara no s'havia dictat acte d'obertura de judici oral en aquesta peça i que no quedara cap persona aforada en tota la causa valenciana.

El tribunal valencià va adoptar aquesta decisió després que David Serra –imputat– renunciara al seu escó de diputat en les Corts i, per tant, a la seua condició d'aforat. Davant aquesta qüestió, els processats van sol·licitar al tribunal valencià que es declarara no competent per a seguir amb la peça, i la majoria va requerir que es remetera a l'Audiència de València.

No obstant això, Anticorrupció va ser l'única part que va considerar que la peça havia de seguir en el tribunal valencià. En concret, el ministeri públic assenyalava que totes les peces separades d'un mateix procés penal estan destinades a ser enjudiciades per la mateixa sala sentenciadora, doncs en cas contrari “es genera un evident risc de sentències contradictòries”.

Pendents

Sobre aquest tema, cal recordar que aquest procediment compta amb sis peces diferents: la tercera s'està jutjant en el TSJ valencià, i la 1, 2 i 6 estan pendents de la qüestió de competència que també ha plantejat el jutge instructor després de dictar ordre de processament i desaparèixer els aforats.

El Suprem dóna ara la raó al TSJ valencià que va decidir inhibir-se en favor de l'Audiència Nacional i, indica que, amb independència que es mantinga en el tribunal valencià la competència en una de les peces (la tercera) per mandat del TS –perquè ja s'havia decretat l'obertura de judici oral–, “procedeix desvincular la competència per a resoldre en la peça cinquena de la perpetuada en la peça tercera”.

En aquesta peça, oberta per prevaricació, tràfic influencies, falsedat, malversació i frau, hi ha 27 processats, als quals se'ls atribueix diferents delictes. Entre ells, figuren Serra –per diverses contractacions de l'Open de Tennis quan era secretari autonòmic d'Esports–, l'exconsellera i exdiputada del PP Alicia de Miguel –per contractacions en la seua etapa en Benestar Social– els exconsellers Manuel Cervera i Luis Rosado –per contractes relacionats amb l'Hospital Clínic en les seues diferents etapes en Sanitat–.

A més, s'ha processat a la cúpula de Gürtel, entre ells, Francisco Correa, Cándido Herrero, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, conegut com El Bigotes, Felisa Jordán i Mónica Magariños.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA