Societat

Molt camí per córrer

El teixit social, econòmic i universitari posa sobre la taula les principals mancances i fortaleses del territori

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, aposta per una major col·laboració entre públic i privat per tal de dinamitzar l'economia de la segona àrea metropolitana de Catalunya

Transport públic, infraestructures i telecomunicacions, grans reptes
La comarca viu un ressorgiment, segons l'alcalde de Reus

El Baix Camp és un territori amb un gran nombre d'actius i oportunitats, tot i que encara cal treballar aspectes per millorar deficiències. Aquesta és la principal conclusió de l'esmorzar col·loqui organitzat, ahir, per Alcaldes.eu i El Punt Avui , en el qual representants dels sectors universitari i empresarial i alcaldes del territori van debatre diverses propostes de dinamització de la indústria i el comerç de la comarca. L'acte va estar presidit pel conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que va esmentar els principals elements a potenciar del territori: una major col·laboració institucional, més consens entre iniciativa privada i sector públic i una major perspectiva de guanyar dimensió. Per altra banda, un dels temes més reivindicats ha estat el dèficit d'infraestructures, transport públic i telecomunicacions existent al Baix Camp.

El conseller va voler remarcar la importància del Camp de Tarragona, “la segona gran regió metropolitana de Catalunya i una de les grans economies industrials del sud d'Europa perquè ha sabut trobar equilibris poderosos entre la indústria, el turisme, la química i l'entorn”, motiu pel qual assegura que gaudeix de moltes oportunitats de futur. Puig va reivindicar una major col·laboració entre el territori i les institucions, com també més ambició a l'hora de guanyar dimensió i “pensar amb amplitud”. Alhora, el conseller va reclamar més vincles de confiança i responsabilitat entre allò públic, la societat civil i la iniciativa privada, ja que “el lideratge privat és fonamental per l'impuls públic”. “Estem en un moment de canvis en tots els aspectes i, per tant, també hem de canviar les estructures d'estat per tal que les nostres reivindicacions tinguin solució”, va dir Puig.

El conseller també va mostrar-se satisfet perquè l'economia a Catalunya “s'està revifant”, tot i que encara hi ha una fractura social “molt greu”. Per resoldre-ho, Puig és conscient que caldrà no oblidar les polítiques socials i els programes de formació i ocupació juvenil, així com les mesures d'acompanyament per a la reincorporació al món laboral de les persones d'edat més avançada. Pel que fa al turisme, important element dinamitzador econòmic al Baix Camp, el conseller es va mostrar partidari de la diversificació permanent per mantenir el creixement del sector.

Connexió viària

Al seu torn, la vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló, va defensar el paper frontissa de l'entitat: “Creiem fermament en la necessitat de continuar treballant conjuntament amb les diferents administracions per reequilibrar el territori”. Així, Abelló va diagnosticar que la connexió telefònica i les línies de transmissió de dades són “deficitàries per una part molt important dels municipis” i una xarxa local de carreteres i vies comarcals haurien d'assegurar una millor connectivitat. En darrer lloc, Abelló va subratllar la importància de la dinamització del comerç dels petits i mitjans municipis i l'impuls dels productes agroalimentaris de qualitat del territori.

Per la seva banda, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va subscriure la necessitat de millorar les infraestructures ferroviàries i el transport públic, a més d'afrontar el repte de l'ocupació, ja que “no n'hi ha prou amb impulsar la formació i els plans d'ocupació, si finalment les empreses no inverteixen en el territori” per generar llocs de feina. En el context de la comarca, per Pellicer, el Baix Camp està vivint un ressorgiment turístic i industrial, el creixement constant del sector agroalimentari i el de les noves tecnologies, així com el comerç, la cultura i el turisme: “Això ens fa forts si ho sabem amplificar; hem de treballar junts amb actitud positiva perquè el territori ressorgeixi.”

Des del món universitari, el rector de la URV, Josep Anton Ferré, va centrar el seu discurs en explicar quins elements manquen al territori: massa crítica i col·laboració entre administracions i municipis, internacionalització a través d'atraure inversions de fora de la comarca, la millora de les comunicacions –que “són molt deficitàries per als estudiants que s'han de desplaçar a la facultat”–, la realització d'inversions productives i la modernització del marc legislatiu. El món empresarial, a través del president de la CEPTA, Josep Antoni Belmonte, va incidir en la necessitat de formar i reciclar la gent que està a l'atur: “Se'ls ha de donar una empenta a través de les administracions” per tal de tenir una mà d'obra qualificada que atengui la nova demanda del mercat. En aquesta línia, el president de PIMEC Baix Camp, Josep Maria Caballero, va lamentar que “les Pimes paguen un preu molt elevat en matèria energètica” i això els resta competitivitat al territori i s'hauria d'abaratir. Per altra banda,Caballero va lamentar que les Pimes tenen un gran problema” amb la morositat, ja que 400.000 empreses han tancat per aquest motiu.

El paper dels pobles

La jornada va estar marcada per la gran participació d'alcaldes i alcaldesses del territori: Camí Mendoza (Cambrils), Fran Morancho (Mont-roig del Camp), Jordi Vinyals (la Selva del Camp), Alfons Garcia (Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant), Lluís Escoda (Botarell), Lídia Bargas (Prades), Josep Rabascall (Maspujols), Àngel Xifré (Almoster), Joan Josep Garcia (Alforja), Josep Llebaria (Duesaigües), Anna Aragonès (Riudecols), Arnau Guasch (Vinyols i els Arcs) i Lluís Castellví (Argentera).

LES FRASES

El territori ha sabut fer equilibris poderosos entre la indústria, el turisme, la química i l'entorn
Felip Puig
conseller d'empresa i ocupació
És necessària més ambició per guanyar dimensió i pensar les coses amb amplitud, des del territori
Felip Puig
conseller d'empresa i ocupació
Hem de canviar les estructures d'estat perquè les nostres reivindicacions tinguin solució
Felip Puig
conseller d'empresa i ocupació
Cal treballar amb el conjunt de les administracions per reequlibrar el territori
Rosa Maria Abelló
vicepresidenta consell comarcal del baix camp
No n'hi ha prou amb formació i ocupació si les empreses no inverteixen en el territori
Carles Pellicer
alcalde de reus
Les comunicacions per als estudiants són encara molt deficitàries per anar a la facultat
Josep Anton Ferré
rector de la URV
Cal donar una empenta a la formació i el reciclatge de les persones des de l'administració
Josep Antoni Belmonte
President de la cepta
Les Pimes paguen un preu molt elevat en matèria energètica i això els resta competitivitat
Josep Maria Caballero
president pimec baix camp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat