Societat

Una vacuna contra l'Ebola demostra una alta efectivitat a Guinea

És “eficaç al 100%” deu dies després d'haver estat administrada a una persona sense la infecció

Els resultats d'una vacuna experimental contra el virus de l'Ebola mostren “un alt grau d'efectivitat” després d'haver estat provada en més de 4.000 persones en contacte amb la malaltia a Guinea Conakry, un dels països més afectats per l'epidèmia.

La nova vacuna, anomenada VSV-ZEBOV, és “eficaç al 100%” deu dies després d'haver estat administrada a una persona sense la infecció, segons els resultats publicats avui per la revista britànica The Lancet i difosos pel Govern de Guinea.

Les proves han revelat la seva eficàcia en humans en menys de 12 mesos, “un temps rècord”, segons l'equip científic que l'ha desenvolupat, integrat per experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Metges Sense Fronteres (MSF) i de Noruega, Canadà, Guinea, EUA i el Regne Unit.

La nova vacuna combina virus de l'estomatitis vesicular (VSV) amb un gen que codifica una proteïna clau del cep Zaire de l'Ebola, la forma més agressiva i letal coneguda del virus, que ha acabat amb la vida de 11.294 persones en diversos països de l'Àfrica Occidental en el brot sorgit a la regió al març de 2014, segons les últimes dades de l'OMS.

La combinació d'aquests components dóna com a resultat una vacuna que, basada en una mostra afeblida de l'Ebola, estimula una resposta immune contra el virus i fomenta la producció d'anticossos per lluitar contra la malaltia.

“La vacuna VSV-ZEBOV treballa de la mateixa manera que altres vacunes basades en virus atenuats contra altres infeccions virals”, ha explicat el doctor Mark Feinberg, del laboratori Sanofi Pasteur MSD.

Aquesta companyia farmacèutica vol produir suficients dosis com per controlar possibles futurs brots de Ebola.

No obstant això, la VSV-ZEBOV no serà administrada com qualsevol altra vacuna comú, sinó que es farà servir en “comunitats en risc que ho requereixin”, ha precisat Feinberg.

L'inconvenient de la vacuna és que ha de conservar-se en llocs frescos en països tropicals amb freqüents talls elèctrics, de manera que la investigació futura passarà per desenvolupar una formulació termoestable.

Els pacients voluntaris a qui es van realitzar els assajos procedeixen d'àrees on es van registrar brots de la malaltia a Guinea i on van estar en contacte amb malalts o altres persones pròximes a ells, com a veïns, familiars o companys de classe.

La vacuna es va administrar en primer lloc a un dels grups i, tres setmanes més tard, al segon. “Els resultats van demostrar que, en el termini de 10 dies, la vacuna protegia contra el virus de l'Ébola a tots dos grups”, segons el comunicat.

“La comunitat sanitària global podria comptar a partir d'ara amb una important eina per vèncer l'Ebola”, ha subratllat el doctor John-Arne Rottingen, de l'Institut Noruec de Salut Pública i cap del grup científic que ha provat la vacuna.

En un any i mig, l'epidèmia ha causat 27.787 infectats, principalment a l'Àfrica Occidental, dels quals 11.294 han mort.

Encara que una desena de països han registrat casos de ebola, les morts s'han concentrat en tres: Libèria (4.808), Sierra Leone (3.951 morts) i Guinea Conakry (2.520).

Libèria va ser declarada el passat 9 de maig país lliure de transmissió de ebola, però aquest mes ha tornat a registrar nous casos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Cultivar cafè sota roures i alzines a Sant Vicenç de Torelló

Sant Vicenç de Torelló
INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

CRÒNICA

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA