Societat

El lleure infantil es recupera

Uns 221.000 infants i joves participen aquest estiu en prop de 4.300 activitats

Les dades de juliol apunten a un increment d'inscrits d'un 20% respecte al 2014

Es fan més colònies, sobretot d'anglès

Les famílies opten més per colònies que serveixin per reforçar l'anglès

Les ganes d'anar de colònies hi són igual, pel que fa a la canalla. L'únic que comença a canviar és la disposició de les famílies a pagar-les. Si el 2014 ja va marcar un punt d'inflexió en la demanda d'activitats estivals de lleure infantil i juvenil, el 2015 el sector s'atreveix a parlar fins i tot de creixement. Tot i que les dades de participació oficials no es tancaran fins a l'octubre –a hores d'ara encara hi ha activitats amb preinscripció oberta–, es calcula que aquest estiu uns 221.000 infants i joves participaran en unes 4.300 activitats de lleure arreu de Catalunya.

Després d'uns anys caracteritzats per la contenció de la despesa domèstica –el 2011 el nombre de participants en les activitats d'estiu va disminuir un 0,79% respecte a l'any anterior i el 2012 el descens va ser del 1,4%–, el 2014 la tendència es va invertir del tot i, segons la direcció general de Joventut, va representar un increment del 9,4%. Durant els anys més durs de la crisi, mentre que els inscrits en els casals d'estiu (-3,5% el 2012), les colònies (-2,1% el 2012) i els camps de treball (-2,7% el 2011) van ser els grans perjudicats, les rutes –més assequibles a totes les butxaques– van augmentar un 21% el 2012, fins a 3.838.

Enguany, però, es respira un cert optimisme. “Venim d'un anys de vendes no tan alegres, però en les colònies d'aquest estiu hem notat una clara millora, tant en el nombre de reserves com en la celeritat de les famílies per fer la preinscripció”, comenta Jaume Ramos, director comercial de l'empresa Eix Estels, propietària de vuit cases de colònies i gestora d'una trentena. “Els pares ho han tingut més clar i han actuat amb més antelació”, remarca. Tot i que a Eix Estels no volen donar xifres concretes, asseguren que les colònies aquest any experimentaran un increment significatiu, “de dos dígits”.

També es mostren força satisfets al Casal de la Vila de Banyoles. La seva directora, Paula Costabella, explica que durant el juliol s'han fet moltes inscripcions i al final estan on estaven l'any passat, després d'un inici de temporada que va costar d'arrencar: “A principis d'estiu ens pensàvem que ens estavellàvem, perquè la gent ha anat tard a apuntar-se.” En el cas d'aquest casal, gestionat per la Coordinadora de Lleure del Pla de l'Estany, si bé de P3 a 3r de primària els inscrits s'han mantingut més o menys com sempre, aquest any ha pujat molt la demanda entre 4t i 6è de primària i a ESO, en part gràcies a un projecte nou. Segons Costabella, la mainada està molt repartida, ja que al Pla de l'Estany “hi ha moltíssima oferta de casals i molts nens diversifiquen i cada setmana van a un de diferent”.

Amb un “optimisme moderat” valora les inscripcions d'aquest estiu Rosa dels Vents, empresa propietària i gestora d'onze cases de colònies. “Sembla que vulgui millorar, però esperarem a final de temporada per posar xifres”, comenta Salvador Clarà, director comercial de l'empresa. L'oferta en què han notat el principal augment de peticions ha estat la de colònies d'anglès, en les diferents modalitats: des de les que inclouen només unes classes fins a les estades d'immersió a Catalunya però amb professors nadius. “Els pares cada vegada entenen més que les colònies són un bon moment per reforçar l'anglès, una tendència cada vegada més clara”, comenta Clarà. Segons ell, i pel que fa a la demanda global de les colònies, “tant platja com muntanya es van defensant bé”.

El programa L'estiu és teu d'estades (colònies temàtiques) per a canalla de 5 a 17 anys aquest any ofereix 9.193 places en 31 albergs de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya. Les més sol·licitades, les combinades d'idiomes i esports (50%).

3.838
inscrits
van tenir les rutes el 2012, la modalitat de lleure més econòmica i que aquell any va créixer més.
9.193
places
s'ofereixen aquest any en el programa d'estades ‘L'estiu és teu' per a nens i joves de 5 a 17 anys.
9,4
per cent
és el que va augmentar la participació dels joves en activitats d'estiu l'any passat respecte al 2013.
1,4
per cent
és la disminució que el 2012 hi va haver respecte al 2011 pel que fa a participants en activitats de lleure.

“Una necessitat evident per a les famílies”

De les 4.300 activitats que aquest any s'organitzaran fins al 30 de setembre, un 54% corresponen a casals; un 22%, a colònies; un 16%, a acampades; un 6%, a rutes, i un 2%, a camps de treball. Per demarcacions, a Barcelona –amb uns 123.000 participants en 2.124 activitats–, els casals arriben a significar un 70% de l'oferta total, a molta distància de les colònies (15%). En canvi, a les demarcacions de Girona i Lleida –amb 55.600 i 24.900 infants i joves inscrits respectivament– les colònies i els casals de vacances queden molt repartits al voltant d'un 30%. Segons càlculs de la direcció general de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, al Camp de Tarragona aquest estiu hi haurà uns 14.400 inscrits que faran unes 270 activitats, i a les Terres de l'Ebre uns 6.000 joves participaran en 144 activitats.

Toni Reig, director general de Joventut, el 22 de juliol avançava que, amb les notificacions d'activitats del mes (el de major moviment) gairebé tancades, ja s'entreveia que el 2015 hi haurà un notable increment, que, en el cas del juliol, serà d'entre un 10% i un 15% en nombre d'activitats (en casals d'estiu pot ser d'entre un 15% i un 25%) i de prop d'un 20% respecte al 2014 pel que fa a participants. Aquesta bona evolució s'explica, segons Reig, perquè cada any hi ha més oferta i perquè aquestes activitats de lleure “cada vegada són una necessitat més evident per a les famílies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia