Societat

Societat

Educar els turistes

Calella posa per primer cop al carrer dos agents cívics durant la nit i matinada per informar de l'ordenança de civisme als estrangers

Orinar al carrer i fer soroll i escàndol són les accions més nombroses i que es poden sancionar amb multes de fins a 500 euros

L'Ajuntament valora augmentar el nombre de patrulles a l'estiu vinent

Estan connectatsdirectament amb la policia per avisar-los en cas que la situació es compliqui

Quarts de dotze de la nit d'un dijous d'agost a la riera Capaspre de Calella, l'eix central de la zona d'oci. Desenes de joves estrangers fa una estona que han sortit dels hotels acompanyats, la majoria, per guies que els porten de bracet a les discoteques contractades, on podran continuar la festa, i el consum d'alcohol sota cobert, fins a la matinada. Enmig de les samarretes de tirants, els pantalons curts i les xancletes, sobresurten dues armilles de color groc florescent amb el logo de l'Ajuntament de Calella. Les persones que les duen no són policies locals, però representen l'autoritat i vetllen perquè la convivència entre veïns i turistes sigui una realitat. En Kirian, de 24 anys i la Marta, de 44, són els primers agents cívics que Calella posa al carrer a les nits. La seva missió és clara: donar a conèixer a la gent l'existència d'una ordenança de civisme que regula allò que està permès a la via pública i, especialment, allò que no ho està. Tots dos coincideixen a destacar que fins ara –van començar a treballar el 15 de juliol i fan un horari de 10 de la nit a 4 de la matinada– no han hagut de viure cap situació extrema. “Orinar al carrer i fer soroll i escàndol són les dues accions més habituals amb què ens trobem”, diu la Marta, que ja havia exercit d'agent cívic als matins. I com es reacciona davant d'algú que està fent les necessitats en un racó? “S'espera que acabi, se li recorda que no està permès i, sobretot, se l'informa que pot ser multat. Això acostuma a convèncer-lo”, diu en Kirian. Les faltes considerades lleus poden ser sancionades amb quantitats que van dels 100 als 500 euros.

Els dos agents cívics defensen que la majoria de joves formen part d'un grup organitzat i que resulta fàcil accedir al guia responsable i comunicar-li l'actitud incívica detectada. “Fins ara només ens hem trobat un noi que anava molt begut tirat en un banc del passeig i els seus amics es van encarregar d'endur-se'l a l'hotel”, recorda en Kirian, que hi afegeix que també es poden comptar amb els dits d'una mà les baralles que s'han trobat.

Demanar disculpes

Reconeixen que pràcticament totes les persones a les quals s'adrecen reaccionen demanant disculpes i que molt poques vegades s'enfaden o els retreuen l'avís. “Curiosament, qui té una actitud menys col·laboradora són la gent d'aquí. Els estrangers demanen disculpes amb més facilitat”, diu la Marta. Tot i així, els dos agents cívics estan connectats directament amb la policia en cas que la situació es compliqui. “Tenim molt clar que no ens hem d'exposar en cap moment. Si veiem que hi ha problemes greus i que se'ns poden escapar de les mans, truquem als agents i ells se n'encarreguen”, afirmen.

Mentre es passegen per la riera Capaspre –més tard aniran també a donar una ullada a la platja– els saluden els responsables de les discoteques, que aprofiten per defensar que “aquest turisme sí que està controlat i no pas el de Lloret”. En Kirian i la Marta continuaran treballant de nit fins a l'octubre, però els quedaran dos mesos més de contracte com a agent cívic. “Què s'ha de tenir, per fer aquesta feina? Paciència, empatia, certes dosis de psicologia i autocontrol”, enumeren els dos i estan convençuts que col·laboren a garantir una convivència que fa uns anys enrere semblava impossible a Calella.

La sensació la comparteix el regidor de Seguretat, Convivència i Mobilitat, Albert Torrent, que afirma que el fet clau va ser el 2012, quan es va començar a sancionar el consum d'alcohol al carrer. “Volem fomentar la figura de l'agent cívic nocturn, no pas com un substitut de la policia sinó com algú que aplica aquella dita de val més prevenir que curar”, diu.

Sense concessions
La lluita de l'Ajuntament de Calella perquè la ciutat sigui esborrada de la llista de destinacions en què tot és permès es manté temporada rere temporada. L'any passat l'arribada de 900 joves francesos per Setmana Santa atrets per una festa que anunciava alcohol sense límits va fer saltar totes les alarmes. El municipi es va blindar policialment i el consistori va denunciar l'empresa organitzadora pel dany que s'havia fet a la imatge turística de la ciutat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona