Societat

Empreses i celíacs afronten la millora del mercat del gluten

Impulsen un estudi per detectar-ne mancances

Ara hi ha 1.500 productes, sis vegades més que l'any 2008

Per a moltes famílies en què algun dels seus membres és celíac, la compra de productes sense gluten es presenta com un problema afegit. I més ara que en pocs temps s'ha multiplicat el nombre de productes sense gluten als supermercats. L'Estat espanyol és el tercer país del món en el rànquing de llançament de productes sense gluten, i això ha provocat que en només quatre anys el nombre de referències d'aquest tipus de productes hagi passat de 280 a 1.500. Segons dades facilitades per l'Associació Celíacs de Catalunya (ACC), la xifra s'ha multiplicat per sis respecte dels que hi havia l'any 2008.

Davant d'aquest panorama, l'ACC, entitat fundada l'any 19977, va signar ahir un acord amb l'Associació d'Empreses de Gran Consum per fer un estudi que permeti millorar el mercat de productes del gluten. Es tracta no només d'analitzar l'oferta existent, sinó també de conèixer la vivència i el perfil d'aquest tipus de consumidor i entendre quines són les seves necessitats concretes a l'hora de comprar.

L'estudi determinarà quines categories i quines marques sense gluten són les més demanades i quines són les necessitats que no estan cobertes. També es valorarà la informació, la claredat i, en general, la qualitat de dades de l'etiquetatge d'aquests productes.

L'anàlisi del mercat s'acompanyarà amb entrevistes amb compra acompanyada a celíacs adults i mares de fills celíacs que permetrà comprovar com l'etiquetatge influeix en l'experiència de compra.

La malaltia celíaca afecta l'1% de la població a
tot Europa. Segons aquest percentatge, a Catalunya hi ha prop de 75.000
celíacs, dels quals només el 10% han estat diagnosticats.

Una dieta amb molts greixos i poca fibra

La dieta sense gluten dels celíacs presenta deficiències importants, ja que en general hi ha un excés de greixos i una falta de fibra. Aquesta és almenys la tesi que defensa Teba González, investigadora de la Univesitat del País Basc, que ha fet un estudi amb 101 pacients celíacs que feia almenys quinze anys que feien tractament amb una dieta sense gluten.

La conclusió de l'estudi és que els celíacs tenen una tendència a substituir els hidrats de carboni per greixos. Per a un bon equilibri nutricional, la dieta ha d'incloure almenys un 50% d'hidrats de carboni, entre un 12 i un 15% de proteïnes i els greixos han d'estar per sota del 35%. Ells, en canvi, tenen tendència a deixar de prendre primers plats, llegums, pasta i arròs, i a menjar més embotits i dolços.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.