Societat

JUAN SÁNCHEZ

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ D'ASSOCIACIONS VEÏNALS DE MATARÓ

“Continuem lluitant pels veïns des de les trinxeres”

Juan Sánchez lamenta que es malbaratin diners en projectes i campanyes “aberrants” en lloc de solucionar els problemes reals dels ciutadans

El dirigent veïnal diu que els mataronins es queixen sobretot de la manca de neteja i de civisme

Se sent orgullós d'haver contribuït a posar fi a l'estafa per les participacions preferents

Amb estil propi
Juan Sánchez és un home compromès, de discurs directe i contundent. Té un estil de fer que l'ha fet guanyar amics però també alguns enemics. Amant de la llibertat, ha militat a la CNT i des del 2011 és el president de la Federació d'Associacions Veïnals de Mataró, però abans havia dirigit l'associació al barri de Cerdanyola amb mà de ferro, que va deixar en mans de la seva dona.
Mataró és una ciutat trista que malbarata recursos i no mira prou pels problemes reals de les persones

Juan Sánchez afronta la recta final del seu mandat com a president de la Federació d'Associacions Veïnals de Mataró (FAVM). Amb ell al capdavant, la federació ha vehiculat moltes de les inquietuds i conflictes que la ciutat ha viscut els darrers anys.

Sempre es diu que el moviment veïnal està en crisi però els darrers anys ha estat protagonista, amb conflictes com ara les participacions preferents i en la plataforma en contra dels desnonaments. Ho comparteix?
Calia donar una resposta als veïns per l'hecatombe que els venia a sobre. La crisi en el moviment veïnal no és de valors, perquè continuen vigents, sinó de personal perquè a la gent li costa donar el seu temps gratuïtament. Malgrat això, a Mataró, les entitats han donat una resposta molt forta i contundent per la greu situació i hi han aportat solucions.
No hi ha prou implicació?
Sempre esperem que aquell veí que acudeix a les nostres associacions perquè té un problema es quedi perquè contribueixi a solucionar els de la resta. Els moviments veïnals són forts si els veïns hi són a dins.
Quines són les preocupacions dels ciutadans de Mataró?
Els veïns posen especial èmfasi en la manca de neteja i de civisme. No hem estat capaços de convèncer la ciutat que el carrer és de tots i que s'ha de cuidar, i això implica que tothom faci determinades coses com ara llençar la brossa on toca o respectar el mobiliari urbà. Hem fet campanyes sense cap suport institucional perquè això canviï i, en algun aspecte, hi hem incidit, però sense l'ajut de l'Ajuntament la força que té la federació és limitada.
Sovint s'acusa les entitats veïnals d'estar polititzades. És així?
Potser algun membre del secretariat pot tenir algun interès polític personal, però quan s'està a la federació, això ha de quedar al marge.
Sentiu que l'Ajuntament no us té prou en compte?
No tenim el mateix pressupost que altres associacions no veïnals. Nosaltres també defensem la cultura, però en aquests moments i amb el que està passant s'ha de mirar més pels problemes reals. En l'últim mandat s'han gastat diners per a coses aberrants.
Com ara què?
La campanya Mataró, ciutat de valors ha tingut un pressupost de 65.000 euros per demostrar ben bé què. Gastar-se 40.000 euros en els Tres Tombs tampoc ho trobo correcte quan hi ha persones amb l'aigua tallada i nens que no poden dinar a l'escola. Per acabar-ho d'arrodonir la Festa al Cel, que costarà més de mig milió d'euros. Si tingués la indústria d'abans seria una altra cosa, però ara Mataró és una ciutat trista que no pot malbaratar els recursos d'aquesta manera.
Veu la ciutat trista?
Sí, perquè no hi ha futur. Amb un índex d'atur dels més alts de Catalunya, molta gent no espera res d'aquesta ciutat. Ni els joves, ni aquesta generació de més de 45 anys que estan cobrant poc més de 400 euros.
És molt pessimista, no hi ha sortida a la situació?
Sí, s'ha de convèncer els empresaris perquè tornin a venir i aquesta és una tasca que hauria de fer un Ajuntament com el nostre. El que no pot ser és que els polígons de Mataró siguin més cars que els de Cabrera o Granollers. Se'ls ha d'oferir alguna cosa més. Mataró encara té un gran potencial tèxtil i una agricultura que no es promociona prou.
Quins èxits es pot atribuir, la federació, en els últims anys?
La federació ha estat el paraigua per a moltes persones que, sense tenir cap relació amb el moviment, tenien inquietuds i problemes que calia solucionar. La federació ha fet d'interlocutor amb l'administració i els governs per dotar aquestes plataformes ciutadanes de les eines necessàries per fer les seves lluites. A qui vertaderament s'ha d'aplaudir és tota aquesta gent que s'hi ha implicat i que queden en l'anonimat.
De què se sent especialment satisfet?
D'haver contribuït en les reivindicacions d'aquestes coordinadores i del fet que se n'hagi tancat una, la de les preferents, perquè hem aconseguit els objectius i això no passa habitualment.Vam fer una festa amb els avis afectats i em van regalar el megàfon perquè deien que ells ja no el necessitaven. La lluita d'aquest col·lectiu ens ha de donar una lliçó molt important, perquè han guanyat sense una gota de violència. Malgrat això, continuem lluitant pels veïns des de les trinxeres en altres fronts.
S'apropa el final d'etapa, tornarà a presentar-se com a president de la FAVM?
Al setembre es farà una junta i obriren el procés perquè qualsevol persona que tingui el suport d'una associació de veïns es pugui presentar. Passi el que passi m'agradaria quedar-me un any més amb l'equip que surti per fer un bon traspàs. La federació ha de seguir al carrer i seguir al costat dels veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva