Societat

Catalunya es prepara per a l'acollida de refugiats

El govern enllestirà un pla per rebre sol·licitants d'asil de països en conflicte, però demana recursos a l'Estat

Barcelona posarà en marxa un registre de famílies col·laboradores en la causa

Les administracions catalanes estan començant a preparar el terreny per a una eventual acollida de refugiats de conflictes com el de Síria i el d'Ucraïna, la distribució dels quals està acabant de discutir la Unió Europea (UE). La vicepresidenta i portaveu del govern, Neus Munté, va explicar ahir, a la sortida de la reunió del Consell Executiu, que el president, Artur Mas, ha encarregat als consellers una estratègia interdepartamental sobre l'acollida de refugiats. El pla es durà a terme conjuntament amb les entitats municipalistes i les ONG especialitzades en asil, amb les quals pròximament mantindran una reunió per coordinar la resposta en matèria d'infraestructures i recursos.

Munté va recordar que és l'Estat qui té les competències en matèria d'asil, tot i que la llei li permet delegar-ne i el govern català està disposat a col·laborar a pal·liar la crisi dels refugiats. La vicepresidenta va advertir, però, que reclamarà a l'Estat “que destini els recursos econòmics necessaris perquè els diferents territoris puguin acollir de la millor manera possible aquestes perso-nes”. El govern confia a
obtenir una resposta de l'Estat en la reunió que el
9 de setembre vinent,
la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, mantindrà amb els directors generals d'Immigració per tractar aquesta qüestió.

També l'Ajuntament de Barcelona està explorant vies per contribuir a l'acollida de refugiats i ahir l'alcaldessa, Ada Colau, i el seu equip es van reunir amb diverses entitats per establir un pla. De moment, segons va explicar el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, el consistori crearà un registre de famílies disposades a rebre els refugiats o donar-los ajut, ja que l'Ajuntament ha rebut peticions de ciutadans que s'ofereixin per col·laborar.

Per fer front al creixent nombre de refugiats, l'Ajuntament ja ha ampliat fins a 200.000 euros els ajuts a les entitats que atenen les persones que demanen asil. Els últims anys, el nombre de persones que han demanat asil a Catalunya ha augmentat de manera considerable i ha passat dels 484 del 2013 a 786 l'any passat. Pel 2015 es preveu que la xifra s'incrementarà sensiblement.

Davant l'amplitud d'aquest fenomen, Pisarello va demanar al govern espanyol que destini els diners que dedica al control de fronteres o a infraestructures com els CIE a l'acollida de refugiats.

LA XIFRA

786
persones
van demanar asil a Catalunya l'any passat. El 2013 en van ser 484 i pel 2015 se'n preveuen més.

Solidaritat dels ajuntaments amb la demanda d'asil

Diversos ajuntaments catalans, , com els de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Sabadell, s'han ofert a col·laborar en l'acollida de refugiats i a coordinar-se. A Lleida el Comú demana sumar-s'hi.

La majoria dels refugiats vénen d'Ucraïna

Els refugiats provinents d'Ucraïna són el col·lectiu
més nombrós entre els demandants d'asil de Catalunya, tot i la guerra que hi ha ara a Síria, segons van explicar ahir les entitats del sector.

Les entitats del sector es declaren col·lapsades

Les entitats que es dediquen a l'acollida de refugiats van admetre ahir que estan “col·lapsades” i en situació “precària”. La representant d'Asil.cat, Pascale Coissard, va recordar que fa temps que estan així.

El PP acusa Colau d'escatimar ajuts a ONG per a Síria

El PP va denunciar ahir que, de les subvencions del govern de Colau per a cooperació internacional, aquest any “només” es destinen 50.000 euros a un projecte per fer front a la crisi humanitària de Síria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia