Societat

Mari Pau Huguet encetarà les festes de les Borges

Les paraules de la coneguda periodista precediran dissabte un dels actes més esperats de la festa major, la 33a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs, amb 80 colles i 160 gegants d'arreu

La coneguda periodista lleidatana Mari Pau Huguet és l'encarregada d'encetar la festa major de les Borges Blanques, que se celebra del 5 al 8 de setembre, amb l'esperada lectura del pregó, dissabte a les sis de la tarda des del centre cívic, després del lliurament dels premis Olivera d'Or a la borgenca i al garriguenc de l'any. Les paraules de la periodista catalana, filla del barri lleidatà de la Bordeta, precediran un dels actes més esperats i multitudinaris que se celebren en la festa de la capital de les Garrigues, la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs, una cita que cada any aplega més de 1.500 participants, espera més de 5.000 persones, i que està reconeguda com a festa popular d'interès cultural per la Generalitat. En aquesta edició, la 33a, la trobada aplegarà 80 colles i 160 gegants vinguts d'arreu del país, 4 grups de correfocs i una cinquantena de grups de grallers, que ja han reservat 1.300 sopars per dissabte.

Tot i que els plats forts de la celebració comencen el cap de setmana, demà, divendres, ja arranquen les propostes amb, entre altres, l'obra de teatre Temps, amb Quim Masferrer, al pavelló Francesc Macià. Pel que fa la resta d'activitats, també destaca el 38è Concurs de Sardanes, que es farà diumenge a les dotze del migdia a la plaça porxada. S'espera una quinzena de colles participants, que ballaran al so de la Cobla Vents de Riella. Altres actes són els balls de festa major, l'itinerant Summer Festival, actuacions infantils, la missa major o l'Escala en Hi-Fi, aquest any destinat al pas del temps en la música, des dels anys seixanta fins a l'actualitat.

Les novetats

Aquest any la comissió de festes de les Borges Blanques ha introduït algunes modificacions, sorgides d'aportacions i suggeriments fets pels veïns, amb l'objectiu de millorar la celebració. Així, el tancament de penyes que tradicionalment es feia el diumenge es farà el dimarts a les 2.30 hores per permetre que a continuació els joves puguin prendre part en el fi de festa al pavelló, juntament amb la resta de participants. A més, entre altres novetats, aquesta edició inclourà una festa de l'escuma i un esmorzar popular diumenge al matí, i l'actuació d'un grup de versions dilluns a la nit, després de l'orquestra, per allargar la festa als adults que poden gaudir del dimarts no laborable en l'àmbit local. Finalment, també cal destacar que aquest any s'han abaratit entre un 25 i un 30% els preus de les llotges i les taules, per fer-les més accessibles al conjunt de la població. Els guanyadors del concurs de cartells, i, per tant, autors del cartell d'aquest any, han estat els germans Sergi i David Olivart Rius, veïns de la capital de les Garrigues.

Els gegants omplen una plaça porxada de l'època medieval

Els gegants ompliran la plaça porxada de les Borges Blanques, el cor de la ciutat que l'empeny i la fa viva, amb àmplies porxades i alguns casals notables amb elements renaixentistes que val la pena d'admirar. No és una plaça rodona, sinó allargada, on trobem cases dels segles XVII i XVIII. Sobre la llinda d'un dels balcons hi ha un escut que data del 1614, i també hi destaca una gàrgola situada a la part superior d'un dels edificis. La plaça es remunta a l'època medieval, quan es van fer els primers edificis. Són 51 les arcades que sostenen els 39 edificis que la formen. Han estat creades, recreades, modificades i restaurades en diferents èpoques, la qual cosa ha donat lloc a un conjunt desigual, tot i que totes mostren un aspecte robust i sòlid molt propi de l'arquitectura rural de l'època. La plaça sempre ha estat un espai de congregació tant religiós (pel fet de ser el centre del triangle que formaven el convent del Carme, la capella i l'església) com festiu (sempre ha estat l'escenari idoni per a la festa major i la seva reconeguda trobada de gegants i correfocs. Més informació a www.lesborgesblanques.cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona