Societat

L'estat vol un “mínim comú” per atendre els immigrants

El Ministeri de Sanitat proposa a les comunitats autònomes que s'atengui els sense papers que faci sis mesos que s'hagin empadronat

Salut diu que és compatible amb la normativa catalana

L'anunci del govern central de revertir la situació actual d'exclusió dels sense papers de la sanitat pública es va concretar ahir en una proposta que el ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va traslladar a les comunitats autònomes. En un intent d'unificar criteris i conscients que en alguns territoris com Catalunya s'ha continuat atenent els immigrants il·legals malgrat el decret del 2012 que ho prohibeix, el govern de Madrid ha proposat que s'ofereixin una atenció sanitària completa a tots els immigrants irregulars que faci com a mínim sis mesos que s'han empadronats i, a més, puguin acreditar que es troben en una situació de “vulnerabilitat i exclusió”.

Així ho va explicar ahir el secretari general de Sanitat, Rubén Moreno, després de la reunió de la comissió de Prestacions del consell interterritorial del Sistema Nacional de Salud (SNS) que es va celebrar ahir a Madrid.

Amb aquesta proposta l'Estat vol que les comunitats autònomes assumeixin uns “criteris mínims” per garantir l'atenció social i sanitària als immigrants “no registrats ni autoritzats com a residents a Espanya i que no tinguin recursos econòmics”.

La reforma que va deixar sense targeta sanitària els sense papers va ser liderada per l'exministra Ana Mato. No només Catalunya s'hi va oposar i va anunciar que els continuaria atenent. També ho van fer Andalusia i Astúries. En les eleccions autonòmiques del maig, altres comunitats, com ara la de Madrid, del mateix PP, van anunciar la seva intenció de reintegrar als sense papers a la sanitat pública a través de diferents programes i fins i tot amb normatives pròpies.

Aquesta disparitat de criteris ha obert una guerra política entre l'Estat i les comunitats autònomes i actualment el govern estatal, a través de l'advocacia de l'estat, està estudiant si aquestes iniciatives envaeixen competències i vulneren la Constitució. Però paral·lelament intenta arribar a un acord que unifiqui l'atenció i la proposta d'ahir va per aquest camí.

Compatible

Davant la proposta de Madrid, el sotsdirector de CatSalut, Francesc Brossa, va assegurar que el plantejament és compatible amb la normativa que s'aplica a Catalunya i que va ser modificada al juliol. “Es tracta d'un document de mínims que està en la línia del que apliquem des del 2012”, va assegurar Brossa. En el cas català, però, el termini exigit no és de sis mesos sinó de tres.

Brossa no va voler incidir en el temps d'empadronament dels immigrants sense papers, sinó que va posar l'accent en la importància del “reconeixement sanitari d'aquesta població”.

Segons la proposta plantejada ara des de Madrid, aquests immigrants hauran d'estar a la base de dades del SNS perquè “han d'estar identificats per recopilar la seva informació clínica i evitar duplicitats en les proves”. Això no vol dir que el Ministeri d'Interior pugui accedir a aquestes dades. “Ni pot ni té voluntat de fer-ho com passa en altres països”, va defensar Moreno.

Ara les comunitats autònomes tenen 15 dies per fer les seves al·legacions. Tot i que el marge fixat pel ministeri és de sis mesos, els mateixos responsables de la proposta han reconegut que la competència en aquesta matèria és autonòmica i que “si alguna comunitat fixa un termini inferior està en el seu dret”.

LA XIFRA

6
mesos
és el termini mínim d'empadronament que demana el govern de l'Estat per atendre els immigrants.

LA FRASE

Es tracta d'un document de mínims que està línia del que apliquem des del 2012
Francesc Brossa
Sotsdirector de CatSalut

Itàlia: targeta renovable per als serveis sanitaris

Els immigrants irregulars han de demanar una targeta que té una validesa de sis mesos, renovable, i declarar que no tenen prou recursos per accedir a les estructures sanitàries públiques.

Grècia: accés als hospitals, però no a les consultes

El govern de Syriza va publicar un decret que restablia l'accés sanitari universal que permet als sense papers acudir gratuïtament als hospitals, però no a les consultes mèdiques regulars.

França: atenció mèdica amb tres mesos al país

Els estrangers en situació irregular poden accedir a l'ajuda mèdica de l'Estat en períodes d'un any renovables si demostren “residència estable” ininterrompuda al país durant almenys tres mesos.

Suïssa: pòlissa de pagament per a tothom

Totes les persones que viuen més de tres mesos a Suïssa estan obligades per llei a fer-se una assegurança mèdica. Sovint, però, el preu de la pòlissa està fora de l'abast dels sense papers.

Regne Unit: sis mesos per accedir a les urgències

Els sense papers poden accedir als serveis d'urgències, a les anàlisis i tractaments de malalties infeccioses i de transmissió sexual si han residit al país durant almenys sis mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia