Societat

La Relíquia a Banyeres de Mariola compleix el seu 235 aniversari

Com cada primer cap de setmana del mes de setembre, la localitat de Banyeres de Mariola es disposa a viure la festivitat de la Relíquia de St. Jordi, que enguany aplega a la seua 235 edició després que un 7 de setembre de 1780 realitzara la seua entrada en la població en processó solemne duta pel presbíter local Juan Bautista Doménech.

Fernando Sempere, nou president de la Comissió de festes de St. Jordi, ha comentat que la previsió de participació en l'acte més multitudinari de la Relíquia, com és l'Entrada, s'assembla molt al de passades edicions al comptar amb vora de 2.200 festers, unes 30 bandes de música, 12 carrosses i les persones integrants dels seguicis o “boatos” de les dos úniques capitanies oficials dels Cristians i dels Marrocs, «pel que l'acte de l'Entrada es presenta en principi fluït i àgil, amb les dificultats organitzatives lògiques que esperem resoldre els membres de la Comissió amb el nou alcalde de festa, Jorge Castelló, al front».

Altre aspecte que també pot ajudar en una millor organització és la previsible minva de públic assistent a l'Entrada. «Cal pensar que poblacions dels voltants com Ibi, Castalla, Villena, Beneixama o Cabdet viuran també en esta setmana les seues festes patronals i en conseqüència l'assistència serà menor».

Amb la celebració de la Relíquia serà la primera gran cita en la que la festa de Moros i Cristians a Banyeres presenta cares noves entre els seus màxims dirigents al dependre exclusivament de l'Ajuntament en l'aspecte organitzatiu i protocolari.

Per al president honorífic de la Comissió de festes de St. Jordi, l'alcalde Josep Sempere, «la festa té una vigència i vitalitat considerables tot i estar basada en la tradició, sent un fita important en el dia de dia dels banyerencs al llarg de tot l'any.

No obstant, la festa també evoluciona amb el pas del temps i aplegarà a ser el que el poble vulga, passant també perquè cada vegada siga més autònoma, menys dependent de l'Ajuntament. Caldrà analitzar la reintroducció de les cordaes i, fins i tot, la celebració d'un referèndum per consensuar els millors dies de celebració de les festes en determinats anys si eixe és el sentir de la població».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona