Osona/Ripollès

Osona és de les comarques on més autònoms s’han donat d’alta durant els últims mesos

Osona és la segona comarca catalana on el passat 2014 va créixer més el nombre d’autònoms, just per darrere del Garraf.

  • VÍDEO: 212349

En total, a la comarca hi ha un 27’4% del total de cotitzants que són autònoms, xifra lleugerament superior a la de les comarques del voltant com el Bages, el Vallès Oriental, la Garrotxa i el Ripollès. A nivell català, l’augment més important d’autònoms s’ha produït en les persones amb estudis superiors.

L’any 2014 el nombre d’autònoms a Catalunya estimats per l’Enquesta de Població Activa va augmentar un 4,3%, passant de 497.000 persones a 519.000. Aquest augment, que duplica en intensitat al de l’any anterior, ha estat també molt més intens que el del conjunt d’assalariats, que han augmentat un 1,6%. Fruit d’aquesta evolució el percentatge d’autònoms sobre el total d’ ocupats ha augmentat fins al 17,1%.

Les noves incorporacions al col.lectiu d’autònoms va ser tant de dones com d’homes, amb especial intensitat en les franges d’edat centrals, dels 35 als 54 anys. Per ocupacions, el creixement més important i també el més intens s’ha produït en la categoria de tècnics i professionals científics i intel·lectuals, seguida ja a més distància de la de treballadors de serveis de restauració, personals, protecció i venedors. La disminució més intensa s’ha produït en la categoria de treballadors en activitats agrícoles, ramaderes, forestals i pesqueres, el de comerç a l’engròs i al detall, la reparació de vehicles de motor i motocicletes i el de Construcció.

Per comarques, les de més presència d’autònoms són les més occidentals de Lleida i Tarragona però les que registren el creixement més intens durant el 2014 són el Garraf amb un augment del 4’6%, Osona amb un 4%, el Gironès amb un 3’9% i el Solsonès amb un 3’1%. En el cas d’Osona el nombre augmenta a causa del creixement del sector industrial i també de la construcció.

En total, hi ha un 27’4% d’osonencs que són cotitzants del Règim Especial de Treballadors Autònoms sobre el total d’afiliats. Això converteix Osona en la comarca de més autònoms de les del seu entorn. El Bages en té un 21’4%; el Vallès Oriental un 23’7%; la Garrotxa un 22’9% i el Ripollès un 23’3%.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES