Societat

Salut aposta per la “insubmissió” de les farmàcies a vendre cigarretes electròniques

Ruiz considera que la professió sanitària no ha de vendre “coses que incitin a conductes no saludables”

El conseller de Salut, Boi Ruiz, s'ha posicionat aquest dilluns al costat de les farmàcies catalanes davant la seva negativa de vendre cigarretes electròniques i, fins i tot, ha recomanat la seva “insubmissió” davant el projecte de reial decret que pretén regular-ho. “Des de Salut farem les al·legacions oportunes a aquest decret. Unes al·legacions que passen perquè no creiem ni idoni ni respectable per al farmacèutic vendre cigarretes electròniques”, ha afirmat Ruiz en la presentació de la incorporació de l'ICO com a centre col·laborador de l'OMS per al control del tabac. “A una professió que és sanitària no li podem fer vendre coses que incitin a conductes no saludables”, ha reblat el conseller.

“Crec que es tracta d'un reial decret que no ha comptat amb massa debat ni massa consens. Ens sembla tot plegat inversemblant”, ha continuat Ruiz, que ha deixat clar que el Govern presentarà al·legacions a la possible venda de cigarretes electròniques en farmàcies. “La nostra posició és clara, no hi estem disposats”, ha puntualitzat el conseller de Salut, que ha mostrat tot el suport del Departament de Salut a una “insubmissió” de les farmàcies si finalment s'aprova el decret pel dret. “Ningú ens pot obligar a vendre cigarretes electròniques a les farmàcies de Catalunya”, ha conclòs Ruiz, que ha presidit la presentació de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) com a nou centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per al control del tabac.

L'ICO, referent de l'OMS en el control del tabac

La designació de l'ICO és per a quatre anys renovables i té com a objectiu donar suport a l'OMS –que en l'acte ha estat representada per Melita Jakab, de l'Oficina Regional– i als països de la regió europea, africana i americana en el seguiment de la prevalença de consum de tabac, l'avaluació d'intervencions i polítiques de control i la recerca en aquest àmbit; el desenvolupament de la capacitació professional i la creació de xarxes de serveis sanitaris sense fum; el foment i la innovació en la formació dels professionals sanitaris en cessació tabàquica; i la difusió d'informació entre els professionals i la ciutadania.

En aquest sentit, i segons ha detallat el cap de la unitat de control del tabaquisme de l'ICO, Esteve Fernández, les activitats previstes inclouen l'organització de jornades i de cursos presencials i en línia (de tractament del tabaquisme, de metodologia per a l'avaluació d'intervencions, programes i polítiques), la coordinació de grups de treball internacionals (sobre bones pràctiques, de centres sanitaris sense fum) i l'elaboració, traducció i divulgació de guies, informes i materials per al control del tabac, amb especial èmfasi en l'ús de les xarxes socials.

1.650.000 fumadors a Catalunya

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha estat l'encarregat de posar xifres i d'alertar que el tabaquisme encara és la principal causa de mortalitat als països desenvolupats. “La mort per tabac és superior a la suma de les morts per sida, alcohol, drogues il·legals i accidents de tràfic. Pot haver-hi algú encara que consideri que el tabac és bo?”, s'ha preguntat en veu alta Mateu, que ha calculat que a Catalunya encara hi ha 1.650.000 fumadors. Segons els resultats de l'ESCA 2014, fuma a Catalunya el 25,9% de la població adulta (31,8% homes i 20,3% dones).

Una xifra de població fumadora que és sensiblement inferior a la que ho feia l'any 1994, quan la prevalença del tabaquisme era del 33,7%. S'estima que el nombre de persones fumadores entre el 2011 i el 2014 ha baixat en unes 200.000. El tabaquisme continua sent, però, la principal causa de malaltia i mortalitat prevenible en el nostre entorn, i produeix una mort cada hora només a Catalunya (una de cada 6). L'any 2013 a Catalunya van produir-se 9.588 defuncions atribuïbles al tabaquisme: 7.433 en homes i 2.155 en dones

Aquestes xifres suposen el 16% (1 de cada 6) de totes les morts produïdes a Catalunya en aquest any (24% de les morts d'homes -1 de cada 4- i 7% -1 de cada 14- de les morts de dones). Una de cada dues morts es relacionen amb diversos tipus de càncer (4.643; un 48,4%). Un 27,5% (2.640) amb malalties cardiovasculars i un 24,1% amb les malalties respiratòries.

De fet, les dades són estimacions conservadores de la mortalitat atribuïble al tabac, ja que només tenen en compte les defuncions de persones de 35 anys o més i les principals malalties relacionades amb el tabaquisme. Tampoc es comptabilitza la mortalitat per efecte de l'exposició al fum ambiental de tabac, que podria causar més de 700 defuncions anuals.

Noies joves fumadores

Entre les principals preocupacions de l'Agència de Salut Pública destaca ara l'augment de noies joves fumadores –“és la nostra pedra a la sabata”, ha reconegut Antoni Mateu– i la tendència de la població jove a consumir tabac de liar. “Cal conscienciar que aquest tabac és igual de dolent al tabac ja preparat i empaquetat”, ha avisat. Els eixos d'actuació de l'Agència de Salut Pública en el futur aniran des de la sensibilització i la protecció de la salut de la població en general evitant l'exposició a l'aire contaminat pel fum de tabac fins a la prevenció del consum, l'ajuda a deixar de fumar, i les actuacions per reduir les desigualtats en el consum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia