Societat

L'horari de la felicitat

Més de 200 comerciants i empresaris de Vilafranca del Penedès s'uneixen per fer una prova pilot de racionalització dels horaris

Volen que el govern legisli sobre aquest nou model per garantir-ne l'aplicació real

Obrir més d'hora per poder tancar més d'hora; anar a comprar quan els nens són a l'escola per arribar abans a casa; sopar més d'hora per anar a dormir més d'hora, i començar a treballar més d'hora per ser més lliure. Aquestes són algunes de les premisses que reivindiquen els comerciants i empresaris que ahir es van sumar a la Iniciativa per a la Reforma Horària a Vilafranca del Penedès. Més de 200 botigues i petites empreses van decidir obrir més d'hora per poder tancar al voltant de les set de la tarda i afegir-se així a les activitats de conciliació familiar i de voluntariat que els organitzadors –la Unió Empresarial del Penedès, i les associacions de comerciants Centre Vila, Comerç Espirall i Comerciants de la Girada— van organitzar en aquesta primera prova pilot d'horaris europeus.

La iniciativa va néixer arran d'una conferència que els impulsors de la reforma horària a Catalunya van fer a Vilafranca. I després de mesos de treball conjunt, ahir petits empresaris, comerciants de proximitat, propietaris de negocis familiars i, fins i tot, alguna gran franquícia del grup Inditex es van afegir a la iniciativa. L'objectiu era comprovar que es pot tenir un horari laboral que no estigui renyit amb la qualitat de vida.

El secretari de la junta directiva de la UEP, Andreu Batlle, va explicar ahir que algunes empreses del Penedès ja estan aplicant aquests horaris i que l'experiència és gratificant: “Augmenta la productivitat, tenen menys baixes laborals i el treballador és més feliç.” Precisament, aquest és un dels arguments que tenen més força entre els comerciants que s'hi han adherit.

Íngrid Paretas té una botiga de roba de nens en un dels carrers comercials del centre de Vilafranca. Ella va deixar una feina amb un bon sou per intentar conciliar la vida professional amb la criança del seu fill. Ara s'adona que els horaris dels comerços “no permeten conciliar res”. Ella és una de les que es van adherir a la campanya sense pensar-s'ho perquè considera que “potser ha arribat el moment de canviar la situació”.

Aquesta és la primera vegada que les associacions de comerciants de Vilafranca s'uneixen per tirar endavant una iniciativa conjunta. Això ha estat així perquè, segons Fèlix Hill, president del Centre Vila, “vivim un moment de canvis”. Segons ell, “la revolució ciutadana que desembocarà en el 27 de setembre ens obliga a replantejar-nos moltes coses i aquesta és la contribució del comerç de proximitat al nou país: l'impuls d'un nou model d'horaris”. De fet, la presidenta de Comerç Espirall, Sílvia Raventós, creu que la prova que la iniciativa va en la bona direcció és la gran acceptació que ha tingut. Tant ella com el president dels Comerciants de la Girada, Gerard Colet, destaquen el fet que la iniciativa va sorgir de baix de tot. Els comerciants i empresaris es van posar d'acord per passar a l'acció. Ara, amb els resultats a la mà, consideren que estan legitimats, tal com diu Batlle, per demanar al govern que surti de les pròximes eleccions un compromís polític perquè la legislació permeti l'aplicació real d'aquesta iniciativa, amb l'objectiu de posar a l'abast d'una gran part de la població un horari laboral per a la felicitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia