Societat

El nombre de carnets de conduir ha caigut un 56% des de l'inici de la crisi

La demarcació de Girona és la que ha registrat una davallada més gran a l'àmbit de tot Catalunya

El nombre d'autoescoles s'ha mantingut estable

Des de l'inici de la crisi, l'any 2008, i fins al 2014, el nombre de permisos de conduir que s'han expedit a les comarques gironines ha baixat un 56%. En concret, i segons les dades d'un estudi fet per l'empresa especialitzada en consultoria en matèria de mobilitat PONS Seguridad Vial, s'ha passat dels 25.254 permisos de conduir del 2008 als 11.061 del 2014. La caiguda en la tramitació dels permisos de conduir a la demarcació de Girona ha estat la més elevada de tot Catalunya: ha superat en vuit punts la mitjana del territori català, que va registrar un 48% menys de llicències de conducció en els sis anys estudiats.

Les conseqüències econòmiques de la crisi i els efectes de la disminució de la natalitat són les raons principals d'aquesta caiguda en l'expedició de permisos de conduir, segons ha indicat la directora general de PONS Seguridad Vial, Shara Martín. Pel que fa a les causes demogràfiques, cal destacar el descens, els sis anys esmentats, d'un 6,7% de la població gironina d'entre 15 i 24 anys. El 2008, hi havia 78.576 gironins d'entre 15 i 24 anys, mentre que, el 2014, aquest segment de la població estava format per 73.607 persones, gairebé 5.000 menys.

Un altre factor a tenir en compte a l'hora d'explicar l'escàs volum de permisos de conduir durant els anys de crisi és, segons l'empresa consultora, el canvi de mentalitat dels joves, amb una major sensibilitat envers el medi ambient i l'ús de mitjans alternatius, ja sigui el transport públic o els que ofereixen de forma alternativa aplicacions com ara BlaBlaCar o Uber. No obstant això, l'estudi posa sobre la taula que el 2014 podria ser el darrer d'aquesta davallada perquè es registra, en relació al 2013, un primer increment en el nombre de carnets tramitats.

D'altra banda, l'estudi posa en relleu que, a diferència de la tendència que s'ha registrat a Catalunya, on s'han continuat obrint autoescoles tot i la davallada d'alumnes, a Girona el nombre de centres nous s'ha estancat. S'ha produït un únic tancament i de les 82 autoescoles del 2008 s'ha passat a 81. Una situació d'estancament que contrasta amb l'evolució positiva de les filials, que van créixer un 6% en el període en qüestió (n'hi havia 136 i ara n'hi ha 144). Aquest creixement hauria vingut pel procés d'absorció d'autoescoles petites per part de grans.

LA XIFRA

81
autoescoles
hi havia el 2014 a les comarques gironines. Se n'ha tancat una respecte el 2008 i s'han obert vuit filials.
4.969
joves
d'entre 15 i 24 anys hi havia de menys el 2014 en comparació al 2008 a causa de la davallada de la natalitat.

Més car a Catalunya que a Madrid

Una de les dades rellevants de l'estudi és que Catalunya destaca per ser la comunitat autònoma de l'Estat espanyol on s'ha de fer un desemborsament econòmic més important per obtenir el carnet de conduir de cotxe. Els 720 euros que, de mitjana, cal invertir per treure's el carnet de conduir és un 27% més que a Madrid, on el cost mitjà de la formació vial és 200 euros inferior. El delegat de PONS Seguridad Vial a Catalunya, Ignasi Bel, atribueix aquesta situació al fet que a Catalunya no s'ha seguit una política de preus tan agressiva com en altres llocs de l'Estat i s'han mantingut els salaris del personal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pau Bosch
Nou president d’Amics de la Rambla

“Ara el nostre objectiu és obrir la Rambla al mar”

Barcelona
SOCIETAT

La síndica posa el focus a l’alberg de Badalona

Badalona
societat

L’esclavitud dels segles XV i XIX, a debat al Museu de l’Escala

l’escala
administracions

La Casa del Mar promocionarà el patrimoni pesquer de Llançà

llançà
sequera

La nova fase d’excepcionalitat dona més marge per omplir les piscines

barcelona
Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona