Societat

La Joves Xiquets de Valls enlluerna en el seu retorn a la diada castellera de la Mercè

La colla de l'Alt Camp signa la seva millor actuació de la temporada amb el 3 de 9, la torre de 9 i el 4 de 9 amb folre

Els Minyons de Terrassa també ofereixen una actuació de gamma extra amb

El retorn de la Colla Joves Xiquets de Valls a la diada castellera de La Mercè després de tretze anys d'absència ha estat per la porta gran. Els de la camisa roja han ofert la millor actuació de la temporada descarregant, entre d'altres, la torre de 9, fita que només havien aconseguit una sola vegada més en la seva història. Minyons de Terrassa no s'han quedat enrere i han portat a la plaça de Sant Jaume dos castells de gamma extra: la torre de 9 amb folre i manilles i el 5 de 9 amb folre.

L'altra cara de la moneda han estat els Castellers de Barcelona. En una actuació esquitxada d'intents, els amfitrions han hagut de reduir les expectatives inicials, si bé han aconseguit completar un 5de 8, la catedral, i el 3 de 9.

L'avançament dels actes de la festa major barcelonina per evitar un encavalcament amb el 27-S ha fet que, en un sol dia, coincidissin dues jornades castelleres subratllades en el calendari: la diada de La Mercè de les colles convidades i la diada del primer diumenge de les festes de Santa Tecla. Una de les conseqüències més rellevants ha estat l'absència dels Castellers de Vilafranca a la plaça de Sant Jaume, ja que tenien el compromís previ d'actuar a Tarragona. En el seu lloc han actuat la Colla Joves Xiquets de Valls, un canvi del qual tothom n'ha sortit guanyant: el públic ha gaudit d'un gran espectacle casteller i els de l'Alt Camp han signat la millor actuació de la temporada.

La colla vallenca tenia marcada en la seva agenda la diada de La Mercè: davant seu hi havia una gran oportunitat de lluir-se. I ho han aconseguit. Han obert plaça amb el 3 de 9 amb folre, construcció que, precisament, ells mateixos van aixecar un 20 de setembre de fa 21 anys i que va convertir la plaça de Sant Jaume en plaça de castells de 9. El moment àlgid ha arribat, però, en segona ronda, quan han aconseguit descarregar la torre de 9 amb folre i manilles, fita que només havien assolit una única vegada en tota la seva història. Una immensa alegria ha desbordat la plaça, més buida que en altres ocasions. La cirereta ha estat, en tercera ronda, el 4 de 9 amb folre.

Per la seva banda, la bonica història d'amor dels Minyons de Terrassa amb la capital catalana ha viscut aquest diumenge un nou capítol. Els del Vallès han realitzat una exhibició esplèndida amb dos obsequis en forma de castells de gamma extra: la torre de 9 amb folre i manilles –en primera ronda–, el 3 de 9 amb folre i el 5 de 9 amb folre, que ha tancat l'actuació. Unes construccions vistoses que han fet oblidar el no intent d'aixecar el 3 de 10 i el pilar de 8.

En canvi, la sort dels amfitrions de la jornada ha estat desigual. Els Castellers de Barcelona volien fer un bon paper a casa amb les construccions de nou. L'actuació ha començat bé amb un solvent 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre –després d'un intent fallit–, les coses han començat a torçar-se amb el 4 de 9 amb l'agulla. Finament, s'ha optat pel 4 de 8 amb agulla, que s'ha quedat en intent, ja que el pilar no ha pogut quedar del tot descobert. Els Castellers de Barcelona tornaran a provar sort en la seva diada de les colles locals, el proper dijous festivitat de la Mercè.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit per primera vegada la diada castellera des del balcó de l'Ajuntament. També hi eren regidors de BComú i representants d'altres partits com Alfred Bosch (ERC), o l'exalcalde Xavier Trias (CDC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.