Societat

El papa insta a servir els dèbils des de la plaça de la Revolució

Oficia una missa multitudinària a l'Havana amb la imatge del Che de fons

Exhorta Cuba i els EUA a seguir avançant en l'entesa

El cardenal Ortega fa una crida a la reconciliació entre els cubans de dins i fora de l'illa

La plaça de la Revolució de l'Havana, amb les imatges dels dirigents revolucionaris Ernesto, Che, Guevara i Camilo Cienfuegos i el monument a José Martí, on cada any els cubans celebren el Primer de Maig, es va convertir ahir en una catedral a l'aire lliure des d'on el papa Francesc va oficiar una missa multitudinària, a la qual va assistir el president cubà, Raúl Castro, tot i no ser catòlic. Durant l'homilia, el primer pontífex de l'Amèrica Llatina va instar els cubans a posar-se al servei dels més desvalguts. “Servir significa, en gran part, cuidar la fragilitat. Cuidar els fràgils de les nostres famílies, de la nostra societat, del nostre poble”, va dir el papa, que, en una crítica al règim comunista cubà, va insistir en la necessitat d'anteposar les persones a les ideologies. Francesc, que es va dirigir als cubans en la seva llengua mare, va retre homenatge a un poble “amb sentit de la celebració, de l'amistat i de la bellesa”. “Aquest és un poble que té ferides, però que sap obrir els braços i caminar amb esperança”, va afegir.

La missa en aquesta plaça tan simbòlica ha estat el primer acte multitudinari del pontífex a Cuba, on va arribar dissabte al vespre i on s'estarà fins dimarts vinent, quan viatjarà de Cuba als Estats Units. Tot un acte carregat de simbolisme, ja que la visita té lloc en ple desglaç de les relacions diplomàtiques entre els dos països, enemistats durant anys. Tal com van admetre els presidents de Cuba i els Estats Units, Raúl Castro i Barack Obama, respectivament, el papa va tenir un paper clau en la represa de les relacions i, per això, les referències al procés han estat inevitables. Tot just arribar a l'aeroport de l'Havana, dissabte al vespre, el mateix Francesc va encoratjar Cuba i els Estats Units a continuar avançant en l'entesa.

I si dissabte va ser el papa qui es va referir a l'acostament entre els dos països, ahir va ser el cardenal Jaime Ortega qui, en concloure la missa, va agrair al papa “haver afavorit el procés de renovació en les relacions entre Cuba i els Estats Units, que tant beneficiarà el poble cubà”. Ortega va apel·lar a “l'amor i el perdó entre tothom” com a “mitjà vàlid per a una veritable renovació de la nació cubana” i va demanar que “l'apel·lació a la pau” del papa arribi als pobles cubans i nord-americans. “I molt especialment al nostre poble cubà que viu aquí i als Estats Units.”

Però les referències a la històrica represa de les relacions entre Cuba i els Estats Units no va ser l'únic tema polític del qual es va sentir parlar ahir a l'Havana, ciutat que va ser la seu de les converses de pau entre el govern colombià i les FARC. Quant a aquesta qüestió, el papa Francesc va dir que no hi pot haver “un altre fracàs” en l'anomenat “camí de pau i reconciliació” a Colòmbia, i es va declarar “conscient de la importància cabdal del moment actual”. Francesc va expressar el seu suport a tots els esforços que s'estan fent, fins i tot en aquesta bonica illa [Cuba], per arribar a una reconciliació definitiva”, al·ludint a les converses de pau.

La referència de Francesc a les converses entre el govern colombià i les FARC va tenir lloc l'endemà que el Vaticà reiterés que no està previst que el pontífex es trobi a la capital cubana amb els negociadors de la guerrilla, els quals van manifestar el seu desig de reunir-se amb el papa a propòsit de l'actual procés de pau que mantenen amb el govern de Juan Manuel Santos. El Vaticà, però, va precisar que el papa segueix amb atenció les converses.

LA DATA

22.09.15
El papa
posarà fi a la seva estada a Cuba i viatjarà als Estats Units, on continuarà amb la seva gira.
30
minuts
va durar la reunió entre el papa Francesc i l'expresident cubà i líder revolucionari Fidel Castro.

Reunió privada amb Fidel a casa seva

Després de la missa multitudinària que va celebrar a la plaça de la Revolució de l'Havana, el papa Francesc va mantenir una reunió de caràcter privat amb l'expresident de Cuba Fidel Castro que el Vaticà va qualificar d'“informal i amable”. El pontífex es va traslladar a la residència del líder de la Revolució Cubana a l'Havana, on van tenir una trobada de trenta minuts aproximadament, segons el portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, que va explicar que Francesc i Fidel es van intercanviar llibres sobre religió. A la trobada, hi van ser presents deu membres de la família Castro, segons el Vaticà, que va dir que no es difondran ni imatges ni vídeos de la reunió. Castro, de 89 anys, fa poques aparicions públiques. Segons Lombardi, Castro i el papa Francesc
van parlar dels problemes
comuns de la humanitat, incloent-hi la degradació del medi ambient. Fidel Castro, retirat del poder des del 2006 per una malaltia, també va mantenir una trobada amb Benet XVI quan va visitar Cuba l'any 2012, si bé aleshores l'exmandatari cubà es va desplaçar fins a la Nunciatura per veure el pontífex.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA