Societat

Solidaritat

Compartir la taula i molt més

Més de 90 famílies de diferents orígens han participat en un projecte de SOS Racisme per desmuntar tòpics i estereotips

Amb l'excusa d'un àpat tants els adults com els infants comparteixen espai, converses i experiències

Arròs de peix, amanides, filet amb melmelada de tomàquet i unes postres de dolç de plàtan és un dels menús que han format part del projecte La família del costat i que un migdia d'un cap de setmana d'abril va reunir en una mateixa taula per dinar dues famílies que viuen a l'Eixample de Barcelona. La primera qüestió remarcable és que les dues famílies no es coneixien, i la segona, que la família amfitriona era catalana i la convidada, d'origen peruà. “Va ser una experiència molt enriquidora. Tot i que d'entrada era una situació estranya, de seguida es va trencar el gel i es va crear un clima distès i simpàtic”, recordava Montserrat Garcia Vidal, que ahir, amb en Miquel, el seu marit, i la Mariona i en Marcel, els fills, va participar en una trobada a les festes de la Mercè amb altres participants en el projecte de Sos Racisme i l'Ajuntament de Barcelona. La Montserrat i en Miquel van pensar que era “una manera genial i senzilla” per obrir casa seva a uns veïns respecte als quals segurament hi ha moltes coses que els separen i alhora els uneixen. “Amb l'altra mare vam començar a parlar dels fills, de les àvies i de seguida ens vam adonar que tot i ser d'orígens tan diferents teníem moltes coses en comú”, recorda la Montserrat.

Tot i que van tenir una mica més de problemes de comunicació per qüestions de llengua, en Munir Ahmed Zia també té molt bon record del dinar al qual els van convidar uns veïns del Poble-sec. “És una bona manera de trobar-te de tu a tu –explicava ahir–. Tot el contrari del racisme.” Aquesta família pakistanesa va col·laborar en l'àpat amb empanades i dolços típics del seu país. “Tots som iguals, només canvia la terra d'on som –subratlla Munir–. Ens vam sentir com si fóssim a casa.”

Més de 300 persones d'orígens culturals diversos que pertanyen a 93 famílies han participat en La família del costat. “És un granet de sorra en un camí molt llarg per avançar cap a les relacions interculturals”, va valorar la directora de SOS Racisme, Alba Cuevas, que va destacar que els participants han valorat especialment l'oportunitat de viure la riquesa de la diversitat amb una actitud activa. “L'àpat és una excusa per trencar prejudicis que es comprova que només responen al desconeixement”, hi va afegir Sandra Nafría, tècnica de SOS Racisme responsable del projecte, que destaca –a l'hora de fer-ne balanç– l'oportunitat d'entendre la diversitat de forma positiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.