Societat

Art al carrer

Artistes de l'esprai intervenen a l'espai públic de l'Hospitalet

El color s'imposa al gris

Una dotzena d'artistes pintaran un mural cada mes en un mur a la Torrassa i, posteriorment, l'exposaran en una sala

Pretenen acostar l'art als ciutadans i treure els autors del format en què habitualment treballen

La boca del metro de la Torrassa es troba sota les vies del tren i a tocar del centre cultural Tecla Sala, en un barri popular de l'Hospitalet i amb un tràfic important de gent. Aprofitant tots aquests factors, una paret just sota les vies i a la sortida del metro es convertirà l'any que ve en un gran llençol on 12 artistes pintaran murals amb què pretenen interactuar amb els veïns, apropar l'art a la ciutadania i, perquè no, donar color a un espai àrid dominat pel soroll del tren i el fum dels cotxes. Es tracta d'una iniciativa anomenada 12+1. Està promoguda pel col·lectiu Contorno Urbano, que ha aconseguit la complicitat de l'Ajuntament i el patrocini del grup Mémora i de Montana Colors. L'objectiu és, segons Esteban Marín, conegut com a Kwets i un dels artistes i integrants de Contorno Urbano, “apropar l'art a aquella gent que no entra en una sala”.

Cada mural estarà al mur de la Torrassa durant un mes, i duran la firma d'artistes emergents com Spogo, Jonathan Millan, Rasmus Nilausen i Tretze. Art efímer “perquè el mural per definició ho és i perquè l'habitual als museus és que les exposicions vagin canviant”, segons Marín. Però es tracta d'un viatge d'anada i tornada, ja que els autors dels murals al carrer hauran d'exposar producció d'estudi, d'aquí a un any, dins d'una sala convencional. “Treiem de context uns artistes acostumats a l'estudi i obliguem a uns altres provinents del món del grafit a produir obra d'estudi que pugui ser exposada”, explica Marín, que assenyala que l'espectador també és obligat a sortir de la seva zona de confort. I és que la pràctica al carrer els ha fet veure que els passejants que s'hi aturen treuen sovint allò crític que duen a dins. Aquesta voluntat de fer pensar l'espectador és un dels motius perquè cada mes canviï el mural. “És divertit perquè es crea opinió entre les persones que s'hi acosten, i si el mural canvia cada mes els farem pensar si els agrada més que l'anterior o no i per quin motiu.”

Esteban té experiència en la interacció amb l'espectador, ja que el mural que ha pintat sota el pont de les vies a l'avinguda Isabel la Catòlica ha incorporat algunes opinions dels passejants. Es tracta d'un mural de grans dimensions, més de 1.000 m² plens d'ocells i paisatges al·lusius a la flora i la fauna de la ciutat, en què amants de les aus han fet aportacions. Aquest mural no està inclòs al 12+1, ni tampoc el del pont del carrer Narcís Monturiol, sinó que es tracta de pintures permanents que pretenen fer més amables els túnels sota les vies. Segons l'alcaldessa, Núria Marín, el mural d'Isabel la Catòlica “és un treball fantàstic que dóna llum i color a una zona una mica marginal” però molt transitada. L'alcaldessa va avançar ahir que l'Ajuntament promourà més accions per recuperar aquest tipus d'espais i per acostar l'art als ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia