Societat

El sínode de la família mesura el suport als canvis del papa

Francesc convoca els cardenals per decidir quines unions de parella fins ara excloses acollirà l'Església

Els sectors més conservadors s'oposen al sagrament als divorciats tornats a casar

Avui comença a Roma el sínode de la família amb què el papa vol tancar el gros de reformes per adaptar la doctrina de l'Església a les noves formes de convivència del segle XXI. Si els sectors més conservadors no ho impedeixen, com van fer en el sínode extraordinari de l'any passat (quan cap reforma important proposada va tenir els dos terços de suport perquè fos aprovada), el sínode que comença ara hauria de culminar els canvis proposats per Francesc el 2014, especialment, donar cobertura catòlica als matrimonis no inscrits en el matrimoni canònic: les parelles no casades, els homosexuals i, sobretot, els divorciats tornats a casar.

El secretari general del sínode, el cardenal Lorenzo Baldisseri, que ahir va donar detalls del programa, va fer servir una metàfora per descriure la situació: “Estem en el mar, on també hi ha alguna turbulència”. Baldisseri va assegurar que “és el moment per concloure un recorregut sinodal que va començar fa dos anys amb el qüestionari sobre les noves formes de família, els seus problemes i desafiaments que va enviar el papa a totes les esglésies”. Les respostes dels feligresos del món apostaven per adaptar l'estricta doctrina eclesial a la realitat i relaxar la duresa amb què l'Església condemna la realitat sexual de les persones.

Representació catalana

Un total de 270 pares sinodals –bisbes i cardenals
escollits per les diferents conferències episcopals del món o bé convidats expressament pel papa, entre els quals, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach– tindran veu i vot en aquest sínode, que comença avui i s'acabarà el dia 25. També hi participaran 51 auditors, 24 experts i 14 delegats d'altres religions. Entre els auditors que representaran parelles, pares i mares, que posaran sobre la taula les seves experiències, el papa Francesc ha escollit una parella de Barcelona, la formada per l'exvicepresident del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay, i la seva esposa, Montserrat Rosell.

Com ja va passar l'any passat, les reformes que vol fer el papa que es preveuen que tindran més oposició seran la d'acceptar els homosexuals en el si de l'Església i el donar la comunió als divorciats que s'han tornat a casar.
“El papa podria aprovar-les pel seu compte, però vol que siguin aprovades per consens”, explica Armand Puig, rector de l'Ateneu Sant Pacià i degà de la Facultat Antoni Gaudí.

La divisió entre el sector menys conservador de l'Església i els conservadors, que no volen ni sentir a parlar de canviar la doctrina, és molt forta i hi ha experts que ja parlen obertament de cisma.

Entre els cardenals més oberturistes hi ha el barceloní Lluís Martínez Sistach. També, el cardenal alemany Walter Kasper, que aquesta setmana deia: “cada un de nosaltres vol cenyir-se a l'Evangeli. Aquesta és la base comuna de tots, però es tracta de com aplicar-lo a les situacions concretes. Ningú pretén trair l'Evangeli”.

Entre els més conservadors hi ha el cardenal italià i expresident de la Conferència Episcopal italiana Camillo Ruini, i Antonio María Rouco Varela, expresident de la CEE, autors, juntament amb vuit cardenals més, d'un llibre en què prenen partit clarament en contra de qualsevol canvi en relació amb els divorciats.

Fills i educació

Experts consultats per aquest diari han explicat que aquest sínode “posarà èmfasi en la família com a tal i en com cal preparar la joventut per a la família”. El cardenal Sistach va dir ahir, en marxar cap a Roma que, des de les línies mestres de la instrumentum laboris, es parlarà “des de presentar la bellesa del matrimoni en la família, l'amor, l'entrega, la comunicació i la fecunditat, fins al seu compromís en el món, la presència en l'Església, l'educació dels fills i la catequesi”.

El papa va deixar clar el seu interès per enfocar la família en el seu últim viatge als EUA, en la missa celebrada a Filadèlfia: “La família és la resposta, perquè és la cèl·lula d'una societat que equilibra la dimensió personal i la comunitària i que, al mateix temps, pot ser el model d'una gestió sostenible dels béns i recursos.”

Coincidint amb el sínode el papa canonitzarà el pròxim dia 17 els pares de Santa Teresa de Lisieux, doctora de l'Església, Louis i Zelie Martin, en una cerimònia inèdita, ja que mai s'ha canonitzat un matrimoni, i en aquest cas, pares de la santa.

LES FRASES

El primer que actua davant una situació de pecat és la misericòrdia de Déu
Francesc
papa
Del que es tracta és de com s'aplica l'Evangeli a les situacions concretes
Walter Kasper
Cardenal alemany

‘Medecina de la misericòrdia' i nul·litat matrimonial

“S'ha d'aplicar la medicina de la misericòrdia” manté el papa Francesc que, en una jugada subtil i irrefutable, ha declarat l'any 2015 Any de la Misericòrdia durant el qual ha concedit a tots els sacerdots la facultat perquè absolguin “del pecat d'avortar les dones que hagin interromput el seu embaràs i se n'hagin penedit”. En aquest any sant de la misericòrdia el papa busca promoure a tot el món l'obertura extraordinària de les esglésies i afavorir la celebració “del sagrament de la reconciliació”. Francesc (“El primer que actua davant una situació de pecat és la misericòrdia de Déu”) vol posar l'Església al dia i mirar de sumar i no de restar en una institució que fins ara ho condemnava tot. “De moment aquestes ordres són per l'Any de la Misericòrdia... després ja es veurà, però és una idea clara del papa aquesta de deixar
de condemnar i posar el perdó davant de tot”, va dir ahir
el Dr. Armand Puig, degà de
la Facultat Antoni Gaudí. Aquest no és l'únic moviment del papa Francesc en el sentit de suavitzar l'actuació de l'Església en temes que afecten directament la vida de les persones. A principi d'aquest setembre, en una carta apostòlica en forma de motu proprio, Francesc estableix una nova redacció de diversos canons del codi de dret canònic i agilita els processos de nul·litat matrimonial i n'accelera les resolucions (sense canviar-ne els motius). En els casos en què els cònjuges estiguin d'acord a reconèixer que no va existir matrimoni entre ells, la nul·litat es podrà tramitar en tan sols un mes i serà gratuïta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia