Societat

Pelegrinatge a Manresa

Les obres del Centre d'Acollida de Pelegrins del Camí Ignasià comencen aquest octubre amb un cost de 800.000 euros

L'actuació preveu la rehabilitació de dues plantes del Museu Comarcal i la restauració d'un portal barroc

L'Ajuntament de Manresa començarà la construcció del Centre d'Acollida de Pelegrins del Camí Ignasià, un projecte que té un pressupost de 800.000 euros i en què la Generalitat participa amb una subvenció de 400.000, aquest octubre. El nou equipament estarà situat al Museu Comarcal i inclourà sales d'acollida, polivalents i expositives. La primera fase preveu també restaurar un portal barroc que hi ha en un dels extrems del claustre i posteriorment es rehabilitarà la resta de l'equipament amb l'objectiu de tenir-lo enllestit a finals del 2017. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, va manifestar fa uns dies que “no és una actuació de mínims” i que permetrà fer “un salt de qualitat important”.

L'adequació del Museu Comarcal per encabir-hi el centre d'acollida és una de les principals accions que s'emmarquen dins el projecte Manresa 2022, que commemorarà els 500 anys de l'arribada de sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va mostrar la seva satisfacció per la subvenció rebuda per part de la Generalitat i va manifestar que el govern “confia en l'estratègia i la significació que té el projecte per a la ciutat i per al país”. L'Ajuntament inclourà una partida de 400.000 euros dins el pressupost del 2016 per completar el cost global del projecte.

Entre les actuacions previstes hi ha el trasllat de l'entrada principal a la banda de la plaça Sant Ignasi, una operació que va lligada a l'enderroc de l'edifici de la Sala Ciutat. La nova entrada inclourà un espai de recepció amb informació turística, un servei de bar, una zona de taquilles i una botiga de productes del Camí Ignasià. Calmet va explicar que des del carrer es veurà el claustre i que “vindrà de gust entrar-hi a passejar”. Precisament la restauració del claustre neoclàssic també s'inclou dins les fases previstes fins al 2017, igual que la creació de dues noves sales del museu sobre el barroc i la Contrareforma i sobre els jesuïtes a Manresa.

El projecte també preveu la restauració del portal barroc que connecta amb el carrer Viladordis, tot i que no faria la funció d'entrada principal al recinte. A la mateixa banda de l'edifici, s'hi ha projectat un espai de descans per als pelegrins i un lapidari amb una selecció de peces del fons del museu. D'altra banda, també es recuperaran els elements estructurals originals de l'edifici, es reforçaran els forjats actuals i se substituiran els tancaments de fusta actuals, entre altres actuacions. Des del punt de vista urbanístic, la intervenció també servirà per dignificar un espai que actualment està poc valorat i per obrir-lo definitivament a la ciutat.

Prop de 85 pelegrins ja han passat per l'actual centre d'acollida, instal·lat provisionalment al Museu Comarcal de Manresa. L'espai va obrir el mes de juny i en tres mesos ha rebut la visita de pelegrins principalment estrangers. Concretament, un 82% provenien de fora de l'Estat: 31 d'Amèrica del Nord, 27 de Bèlgica i 8 de Mèxic. L'Oficina de Pelegrins del Camí Ignasià, situada a Barcelona, ha comptabilitzat una xifra de 324 pelegrins durant aquest any 2015 que han fet el recorregut, ja sigui en la seva totalitat o per etapes.

LA FRASE

El govern confia en l'estratègia i la significació que té el projecte per a la ciutat i el país
Valentí Junyent
alcalde de Manresa
2022
És l'any
en què es compliran els 500 anys de l'arribada de sant Ignasi a Manresa

Rehabilitació de la cova on sant Ignasi meditava

Les actuacions de cara a la celebració dels 500 anys de l'arribada de sant Ignasi a la ciutat, el 2022, però, no caben en el centre d'acollida. En els darrers mesos s'han dut a terme els treballs per restaurar la balma on el jesuïta va meditar durant onze mesos i que, segons el conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, s'han resolt “extraordinàriament bé”. El pare Lluís Magrinyà, president del patronat de la Fundació Cova de Sant Ignasi, va explicar a l'ACN que des de la construcció del santuari l'any 1750 s'hi ha fet “molt poca cosa” i confia que es rehabiliti del tot abans del 2022.

Mascarell va conèixer fa uns dies de primera mà les obres de restauració que s'han fet, sobretot, per adequar l'espai de la Santa Cova. Els treballs han consistit bàsicament en el trasllat d'elements com ara marbres i medallons a l'exterior de la Santa Cova, per tal de recuperar l'aspecte original de la major part de la balma on sant Ignasi va fer l'estada. El conseller va explicar que era una restauració “delicada”. A més, va destacar que amb aquesta actuació “es recupera la percepció de quin era l'habitatge que ocupava sant Ignasi durant les seves meditacions”.

El conseller també es va interessar pel conjunt d'actuacions que s'estan duent a terme en el marc del projecte Manresa 2022 i va constatar “la importància dels esdeveniments que es preparen a la ciutat”. “Col·laborarem en allò que puguem”, va sentenciar Mascarell. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va recordar algunes de les actuacions que ja s'han fet, com ara la passera entre el pont Vell i l'estació de Renfe i la urbanització del camí de la Vall del Paradís. “La ciutat es prepara amb passos decidits”, va manifestar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cafès Cornellà i Zoetis guanyen els IV premis Josep Pallach

palafrugell
Medi Ambient

Arxivada la causa per emissions contaminants de la incineradora del Besòs

Sant Adrià de Besòs
sequera

El Govern aixeca l’emergència a Ter-Llobregat gràcies a les pluges

barcelona
LLORET DE MAR

Les famílies d’Interampa denuncien la saturació de les aules

LLORET DE MAR

L’Ajuntament va aturar 141 desnonaments el 2023

girona
Habitatge

Oberta la convocatòria per accedir a 36 pisos de lloguer amb protecció oficial

Pobla de Segur

L’Aeroport de Girona-Costa Brava renova la seva oferta comercial

girona
societat

Instal·laran per primer cop un sistema que desencadena allaus de manera controlada al port de la Bonaigua

Alt àneu
societat

Una setantena d’estudiants passen la nit a l’acampada a la UB en suport a Palestina

Barcelona