Societat

Vida social

Els alls viuen a Cornellà

Cornellà del Terri celebra la 20a edició de la Fira de l'All

Els seus impulsors han estat reconeguts premiant l'exalcalde Joan Casas

La Fira de l'All de Cornellà del Terri compleix aquest cap de setmana el vintè aniversari, una efemèride que s'ha volgut remarcar concedint l'All d'Honor –la distinció del consistori a les persones que han fet bona feina per al municipi– a l'exalcalde Joan Casas, l'home que estava al front de l'Ajuntament quan es va crear la fira, el 1996. “No ho considero un reconeixement a mi en concret, sinó que ho veig com un homenatge a tots els que formàvem l'Ajuntament en aquell moment i també als voluntaris que hi van participar; entre tots ho vam tirar endavant”, ens deia aquesta setmana, mentre ens mostrava el cartell d'aquella edició pionera. La iniciativa volia ser una manera de reivindicar les empreses i les persones vinculades a l'all, en un context de creació de fires monogràfiques arreu del país.

Al Pla de l'Estany, per exemple, ja s'havia instaurat la de la mel de Crespià, i al cap de poc naixeria a Esponellà la de la carbassa (per cert, la d'aquest any té lloc precisament avui). Pot ser que en algun cas el producte agroalimentari escollit per donar nom a la fira sigui una mica forçat, però això no passa a Cornellà del Terri, on –com en altres indrets de la comarca– hi havia hagut una important producció i comercialització d'alls, primer de manera artesanal –les enforcadores ja formen part del patrimoni etnogràfic local– i més endavant, industrial. El 1996, aquella primera fira es va fer pel Pilar –posteriorment l'avançarien uns dies–, una data que es va escollir a l'atzar quan es va començar a preparar, a finals d'agost o a principis de setembre –aclareix la dona de l'exalcalde, la Margarita.

“Déu n'hi do el nombre de parades que hi va haver, ens va sorprendre una mica”, assegura Casas, quan el periodista dóna per descomptat que els inicis de la fira devien ser modestos. En absolut. De fet, ja es va arrencar amb un programa de dos dies, com ara. Si bé el nombre d'activitats ha anat creixent, des de les primeres edicions hi ha hagut propostes que avui semblen indispensables, com el pregó. El primer el van encarregar al gastrònom banyolí Jaume Fàbrega i el segon, al cuiner Joan Roca –“quan encara no tenia la nomenada que té ara”, indica l'exalcalde. De les edicions inicials també ve el concurs d'elaboració d'allioli i el botifall, una botifarra amb all que es va idear per ser venuda a la fira i que de mica en mica n'ha esdevingut un signe identitari i que atrau tant la gent del poble com centenars de visitants.“La fira s'ha convertit pràcticament en una segona festa major”, conclouen l'exalcalde i la seva dona.

La festa continua al llarg del dia d'avui i s'acabarà amb un espectacle de foc a la plaça Major.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva