Societat

El fetus només respon a la música que rep via vaginal

Un estudi de l'Institut Marquès de reproducció assistida mostra com en el 87% dels casos mouen la boca i la llengua a les setze setmanes

El dispositiu desenvolupat ja està a la venda i costa 120 euros

Tot i que no hi ha estudis determinants que confirmin que posar música als fetus o als nadons acabi estimulant la seva intel·ligència, el que sembla bastant clar és que les melodies no resulten en cap cas perjudicials per al desenvolupament futur del nen. L'Institut Marquès de Ginecologia, Obstetrícia i Reproducció Assistida fa anys que investiga sobre la influència de la música en el desenvolupament embrionari i fetal i fins i tot ha incorporat fil musical a totes les seves incubadores basant-se en un estudi que conclou que els òvuls cultivats amb música milloren la taxa de fecundació un 5%. Tan convençuts estan d'aquesta línia d'investigació que al passat mes de juliol van convidar Antonio Orozco a cantar en directe als embrions per garantir una millor gestació.

Ahir, la doctora Marisa López-Teijón, cap de reproducció assistida de l'institut, va filar encara més prim i va desvelar els resultats d'un últim estudi –que s'ha de publicar aquesta setmana a la revista Ultrasound–, segons el qual no n'hi ha prou posant uns auriculars a la panxa perquè el fetus pugui escoltar música. Segons aquest estudi, perquè els sons arribin de manera efectiva la música ha d'arribar via vaginal.

La manera com els investigadors han arribat a aquesta conclusió és impactant. Una biòloga de l'institut va ser la primera de sotmetre's a l'experiment. Quan li van posar els altaveus a l'abdomen, el fetus continuava dormint, però quan li van fer arribar la música a través de la vagina no només es va despertar sinó que va començar a moure la boca i a treure la llengua. Va ser el punt de partida d'una investigació que ha durat tres anys i en la qual han col·laborat otorinolaringòlegs, neuròlegs i també Alberto Prats, catedràtic d'anatomia i embriologia humana de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. El treball ha demostrat, segons va explicar ahir López-Teijón, que un fetus de setze setmanes ja és capaç d'escoltar de manera eficaç i també de respondre a la música, sempre que li arribi a través de la vagina de la mare.

L'assaig clínic que ara es publica s'ha fet amb més de cent pacients embarassades que es trobaven entre les setmanes 14 i 39 de gestació. Les participants es van dividir en tres grups, cada un dels quals va utilitzar un tipus d'estimulació fetal diferent. Les que van escollir la via vaginal es van col·locar un dispositiu dissenyat específicament per a l'estudi, capaç d'emetre música a una intensitat màxima de 54 decibels, equivalent a una conversa en to baix o música ambiental. La música seleccionada va ser una peça per a flauta de Johan Sebastian Bach. L'equip va comparar a través d'ecografies la reacció dels fetus i va comprovar que el 87% dels que havien rebut l'estímul a través de la vagina van moure la boca i la llengua i que un 50% d'aquests “van reaccionar amb un moviment molt cridaner, obrint moltíssim la mandíbula i traient la llengua al màxim”, segons va explicar ahir Álex García, director científic de l'institut i coautor de l'estudi. Quan la música va arribar a través de l'abdomen o de vibracions sonores les expressions del fetus no van presentar canvis. “En aquests casos els òrgans i la paret abdominal l'aïllen de l'exterior i el que li arriba al fetus és com el soroll de fons d'un bosc”, subratlla la doctora Marisa López-Teijón.

L'explicació dels motius pels quals el fetus reacciona obrint la boca quan li arriba la música a través de la vagina es troba, en opinió del professor Prats, en el fet que els sons harmònics “activen els circuits cerebrals d'estimulació del llenguatge i de la comunicació”. No passa de la mateixa manera quan s'aplica una vibració o sons dissonants perquè “només el ritme o la melodia activen centres molt primitius del tronc de l'encèfal”.

LES FRASES

Perquè els fetus sentin el mateix que nosaltres l'única via és la vaginal
l
Marisa López-Teijón
cap de reproducció assistida de l'institut marquès
Un 50% van reaccionar obrint la mandíbula i traient la llengua al màxim
Álex García
director científic de l'institut i coautor de l'estudi

El BabyPod serveix per descartar la sordesa fetal

El dispositiu desenvolupat per fer arribar la música al fetus a través de la vagina ja s'ha comercialitzat amb el nom BabyPod i es pot adquirir en línia. Costa 120 euros.

Com a reclam publicitari, es destaca que serveix per “estimular amb música un nadó abans de néixer”, però els autors de l'estudi insisteixen que té més aplicacions, com per exemple descartar la sordesa fetal, ja que “si el fetus respon a la música vol dir que no és sord”.

També aporta més eficàcia i rapidesa en les ecografies i “està especialment indicat en dones amb alt grau d'ansietat perquè amb la música provoca que el fetus respongui i la mare ho noti”, segons els autors de l'estudi.

Durant la presentació de l'informe, una pediatra de Sant Joan de Déu va qüestionar que sigui bo estimular els fetus amb música. La doctora López-Teijón va dir que les garanties “són absolutes”. I va recomanar posar música deu o vint minuts al matí i deu o vint a la nit. I el que és més important, segons López-Teijón, és que “totes les embarassades puguin decidir si volen comunicar-se de manera efectiva amb el seu fill”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Regne Unit

Detenen dues veteranes activistes per atacar la Carta Magna

Barcelona
Afganistan

Les inundacions a Baghlan deixen uns 300 morts

Barcelona
SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

TARRAGONA
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA