Societat

Absolen els propietaris dels prostíbuls Riviera i Saratoga

El Suprem afirma que els amos, condemnats a deu anys de presó, es van lucrar amb les dones però no les van forçar a prostituir-se

Rebaixa a inhabilitació la presó per a tres caps policials

El Tribunal Suprem va sorprendre ahir en acceptar parcialment les al·legacions de 15 dels 20 condemnats pel cas de corrupció policial en els macroprostíbuls de Castelldefels, clausurats el 2009.

En concret, l'alt tribunal ha absolt els amos i gerents del Riviera i Saratoga, que l'Audiència de Barcelona va condemnar a deu anys de presó pels delictes d'afavoriment de la prostitució i d'associació il·lícita, i per haver pagat suborns a policies. La sala també rebaixa el càstig a tres caps policials: de sis anys de presó a tres anys d'inhabilitació perquè suavitza el delicte de suborn comés. També absol els tres advocats condemnats per extorsió i coaccions.

En la sentència de l'Audiència de Barcelona , del maig de 2014, les magistrades Àngels Vivas, Myriam Linage i Celia Conde van ser contundents contra els titulars (Antonio Herrero, del Riviera, i Carmelo Sanz, del Saratoga) i els encarregats dels bordells (set persones, en total). Les magistrades exposaven que els bordells es van lucrar amb la prostitució, tot i el consentiment de la persona, aprofitant “la vulnerabilitat de les dones i la seva escassa independència”. La majoria eren estrangeres que no tenien permís de residència o treball. Hi asseguraven que els amos les feien “rendir al màxim”.

Ahir, però, la sala penal del Suprem va corregir dràsticament les magistrades. Va aclarir que per tal que hi hagi el delicte d'inducció a la prostitució cal que se n'obtingui un benefici econòmic gràcies a la “constricció” de terceres persones. “No n'hi ha prou amb la mera obtenció d'un lucre a partir de la prestació d'aquests serveis per persones que, encara que en una situació de precarietat econòmica, es prostitueixin per pròpia decisió”, va concloure.

A més, l'alt tribunal ha acceptat aplicar al llavors comissari de la policia espanyola Luis Gómez i als inspectors Andrés Otero i José Javier Martín Pujal, àlies Jordi, un delicte de suborn menys agreujat. El tribunal exposa que certament els policies van rebre diners i regals dels amos dels bordells. El que canvia és que no van deixar de perseguir delictes, com se'ls havia castigat, sinó que la seva conducta sancionable és deixar de fer inspeccions als clubs per no trobar dones estrangeres sense papers. Manté els tres anys per falsificació documental a l'inspector Abundio Navas.

El tribunal també indica que “no s'ha provat la connivència” de l'inspector Martin Pujal amb l'advocat Fernando Martínez per extorquir amos de clubs, detinguts per una inspecció als quals s'assistia. Hi afegeix que “no hi ha il·legitimitat en l'exigència d'un pagament endeutat”, i que el client podria “haver anat a un altre despatx d'advocats”.

LA FRASE

No hi ha delicte si la persona es prostitueix per pròpia decisió, malgrat la seva precària situació econòmica
Tribunal Suprem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Badalona crema el dimoni que apuja els preus davant més de 115.000 espectadors

BADALONA
URBANISME

La pagesia alerta que el pas sota el tren a Santa Susanna amaga l’interès per fer una marina seca

SANTA SUSANNA
societat

Tercer dia de recerca de l’home desaparegut mentre es banyava

roses

La UB assegura que els acampats no interferiran a la zona de votació

BARCELONA
societat

Arrenca una nova edició de Temps de Flors, amb cues de gent des de primera hora del matí

girona

Tracten 32 palmeres per evitar la presència de l’escarabat morrut

SABADELL

Mor una dona de 80 anys atropellada al passeig de Fabra i Puig

BARCELONA
societat

El Cercle Empresarial recull 10.000 euros per al Banc dels Aliments

girona
societat

L’Ajuntament tanca la carpeta del projecte fallit del ‘Bloom’

girona