Societat

Campanya per trencar estereotips sobre els trastorns mentals

L'associació Obertament publica una col·lecció de “postals” virtuals amb missatges per desmentir que parlar d'aquesta problemàtica és difícil

El proper 10 d'octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental

“Ja és hora de començar a parlar de salut mental”. Aquest és l'objectiu de la campanya Trenca amb el silenci, impulsada per Obertament amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, el proper dissabte 10 d'octubre.

La salut mental encara és una qüestió tabú que sovint està envoltat de prejudicis, ignorància i por. Moltes persones que pateixen malalties mentals se senten discriminades i excloses socialment i laboralment per culpa dels estereotips que envolten aquesta problemàtica. Uns estereotips que no es corresponen amb la realitat, però que influeixen en les actituds i comportaments cap a elles.

Segons l'Associació Catalana per a la Lluita contra l'Estigma en Salut Mental, Obertament, aquesta estigmatització dificulta la recuperació de les persones que han patit un trastorn d'aquest tipus i es converteix en una barrera per tenir una vida plena i normalitzada. I el primer pas per acabar amb els prejudicis és parlar-ne obertament per rebutjar els estereotips.

Coincidint amb la setmana del Dia Mundial de la Salut Mental, Obertament ha engegat una campanya per lluitar contra l'estigma. Per contradir la idea que és difícil parlar de salut mental amb alguna persona que hagi tingut algun trastorn, ha preparat una col·lecció de vuit “postals” virtuals a que qualsevol persona pot compartir a través del seu web.

Broccoli is Over, s'ha acabat el bròquil, ja és hora de començar a parlar de salut mental” o “Breaking the Ice, trenca el gel i no tinguis por a parlar de salut mental” són alguns dels missatges escollits per transmetre que “no cal saber idiomes” per fer-ho.

Les postals també es poden compartir Twitter i Facebook amb l'etiqueta #trencaelsilenci o esmentant el perfil @noalestigma.

La campanya ha arrencat aquest dimarts a la tarda amb un acte a l'Arc de Triomf de Barcelona, on s'ha animat els ciutadans a fer grans bombolles de sabó per simbolitzar que “parlar de salut mental és bufar i fer ampolles”.

D'altra banda, el dijous 8 d'octubre se celebrarà el concert solidari Psiconcert , organitzat el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya a la sala Luz de Gas de Barcelona, on s'interpretaran cançons de músics que pateixen o han patit algun problema de salut mental. Els fons recaptats aniran destinats al projecte PsicoXarxa solidària. Els assistents rebran, a més, una de les postals de la campanya Trenca amb el silenci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia