Societat

El Nobel de Química premia tres investigadors pels seus estudis sobre l'ADN

El suec Tomas Lindahl, el nord-americà Paul Modrich i el turc Aziz Sancar comparteixen el guardó

El suec Tomas Lindahl, el nord-americà Paul Modrich i el turc Aziz Sancar han guanyat el Premi Nobel de Química 2015 per les seves recerques sobre l'ADN, ha anunciat aquest dimecres la Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia. Els tres científics han estudiat a els mecanismes a nivell molecular que les cèl·lules utilitzen per reparar l'ADN danyat per salvaguardar la informació genètica.

L'Acadèmia destaca que els guardonats han proporcionat amb el seu treball informació fonamental sobre el funcionament de les cèl·lules, un coneixement que pot ser utilitzat en el desenvolupament de nous tractaments contra el càncer.

A mitjan anys 70, el paradigma científica sobre l'ADN és que es tractava d'una molècula extremadament estable. Tomas Lindahl va comprovar que no era així i va descobrir una maquinaria molecular que de forma constant repara l'ADN i evita el seu deteriorament.

Aziz Sancar ha centrat la seva recerca en els sistemes de reparació per escissió de nucleòtids, un mecanisme que repara els danys causats per les radiacions ultraviolades. Si una persona neix amb un sistema d'aquest tipus defectuós, desenvoluparà un càncer de pell si s'exposa a la llum solar.

De la seva banda, Paul Modrich ha demostrat com les cèl·lules corregeixen els errors que es produeixen quan l'ADN es replica durant la divisió cel·lular. Una variant hereditària del càncer de colon, per exemple, es conseqüència d'un defecte congènit en aquest mecanisme.

Els tres guardonats es repartiran un premi de 8 milions de corones sueques (855.000 euros, 954.000 dòlars). El de Química és el tercer Premi Nobel que s'ha concedit aquest any, després dels de Medicina i Física.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia