Societat

Un Sant Narcís obert al món

Més de dos-cents actes omplen les Fires de Girona que volen ser més participatives

Es faran actes a Sant Narcís o la frontissa de Santa Eugènia, entre d'altres

S'han editat uns 75.000 fulletons de butxaca amb tota les activitats

Unes Fires per a més públics, a més barris i amb més participació de les entitats. Aquestes són les dues premisses amb què l'equip de govern de Girona ha programat les més de dues-centes activitats que se celebraran durant les Fires de Sant Narcís, que s'obriran el 23 d'octubre i s'acabaran el diumenge 1 de novembre. La voluntat d'incrementar la participació es podrà comprovar des de la cercavila prèvia al pregó inaugural, ja que, als gegants habituals de la Fal·lera Gironina, també s'hi sumaran els nous gegants de Santa Eugènia, els de l'Equerra del Ter, amb la Mula Baba i la Girona Marxing Band. Per portar la festa als barris es manté el retrò de coets i l'anella de foc després del pregó –encara no s'ha desvelat qui el farà– i també s'han programat espectacles de primer nivell a diversos barris.

Així la regidora responsable de la programació de Fires, Marta Madrenas, considera: “Aquesta programació consolida el nou model de Fires que vam impulsar des del mandat passat buscant que hi hagi més participació amb activitats per a tots els públics i fent arribar actes a més punts de la ciutat.” Així una de les novetats serà un espectacle premiat a l'estrenada frontissa de Santa Eugènia on el Professor Karoli portarà el seu Home roda, el diumenge 25 d'octubre, però també espectacles a la plaça Santa Eugènia o la penjada de mosques a la plaça Assumpció de Sant Narcís.

Madrenas va destacar que cada cop més es busca la complicitat de les entitats i associacions de la ciutat i s'estima que més d'una seixantena col·laboren o organitzen actes en aquesta programació del Sant Narcís 2015.

Cercavila de dracs

La programació manté com l'any passat una cercavila de gran format i aquest any seran els dracs de la companyia Sarruga i el seu espectacle Kremah, que es farà el dia de Sant Narcís, al vespre. La comissió de la Copa ja fa anys que a banda de la logística de l'espai també s'implica en la programació i els dies festius i caps de setmana es farà el Vermut rock a la Copa i en sessió de migdia, així com la segona edició del concurs d'arrossos, que es farà el 29 d'octubre. El consistori alerta que continuaran amb la tendència dels últims anys de controlar la venda d'alcohol a menors. La programació de Fires es farà arribar a totes les llars gironines i s'han editat 75.000 fulletons de butxaca de petit format, a banda dels programes més grans habituals. El pressupost de fires no arriba als 400.000 euros.

Més actes

Es consoliden activitats com ara la quarta baixada d'andròmines

Les novetats dels últims anys de Fires es consoliden. Així una de les més divertides que va prenent forma edició rere edició és la baixada d'andròmines pel riu Onyar que ja arribarà a la quarta edició. La data d'aquest inusual passeig fluvial serà el dissabte 31 des de plaça Catalunya i fins al pont de Sant Feliu. També reuneix cada cop més adeptes la passejada nocturna fins al castell de Sant Miquel, que arriba a la tercera edició i es farà el divendres 30 d'octubre amb la sortida a les deu de la nit des de la plaça Sant Pere de Galligants. Una altra activitat que va consolidant-se en la programació de Fires és la tercera cursa d'orientació que organitzen els Aligots i el GEiEG i que se celebrarà el diumenge dia 25.

Una altra activitat molt popular que va entrar fa pocs anys en la programació de Fires i que reuneix gent de totes les edats és el campionat de botifarra, que es realitzarà al centre cívic Ter el dissabte 24 d'octubre des de les quatre de la tarda i que arriba a la seva quarta edició. Com ja es va fer l'any passat es continuen recuperant obres de titelles del TEI a través de la companyia Vergés a la Mercè.

Actes tradicionals

Aquest any 75è Concurs de Colles Sardanistes

Les Fires de Girona són una barreja d'activitats innovadores que es complementen amb els actes més clàssics i que des de fa més anys s'inclouen en la setmana gran de la capital gironina. Aquest any el Concurs de Colles Sardanistes celebrarà l'edició número setanta-cinc. Tres quarts de segle presents per les festes de Sant Narcís de Girona que faran especial la ballada d'aquesta edició que organitza el GEiEG i que se celebrarà el diumenge dia 1 a partir de les onze del matí a la plaça Calvet i Rubalcaba. Un altre acte que no faltarà a l'agenda dels gironins serà la plantada de gegants, que també se celebrarà el dia de Tots Sants, 1 de novembre, i com ja és tradició des de fa anys amb una cercavila que sortirà des del parc del Migdia, però que enguany anirà fins a la plaça Pompeu Fabra. El fet que el dia de Tots Sants caigui en diumenge fa que coincideixin més activitats i s'hagi hagut de canviar algunes ubicacions. La diada castellera se celebrarà el diumenge 25 amb els Marrecs de Salt, els Capgrossos de Mataró i els Minyons de Terrassa. El correfoc se celebra la nit del 24 d'octubre pel Barri Vell.

Novetat

Es penja el Tarlà i taller de rutlles a la Rutlla

Una de les novetats de les Fires 2015 serà que per primer cop es penjarà la històrica figura del Tarlà vestit de festa major. A l'abril es va anunciar que el Tarlà es penjarà a l'Argenteria quatre cops l'any i ara per Sant Narcís ho farà amb vestit de festa major. La penjada del Tarlà es farà el dissabte dia 24 a les onze del matí, just abans de l'encesa simbòlica del fil musical a les Fires de la Copa, que aquest any pretenen també impulsar la creació catalana i la llengua catalana en les músiques de les atraccions de gran format. Una altra novetat és el taller i les curses de rutlles que es faran el carrer de la Rutlla per la diada de Sant Narcís, entre les quatre i les sis de la tarda.

Solidaritat

La jornada d'atraccions a un euro, el dimarts 27

Un any més les Fires de Girona aposten perquè tothom pugui gaudir de les atraccions sense que la butxaca de les famílies se'n ressenti en excés. En la pròxima edició de Fires, la jornada econòmica amb les atraccions a un euro es farà el dimarts dia 27 d'octubre. Els últims anys la jornada econòmica s'havia realitzat el divendres d'inici de Fires, però els firaires havien demanat endarrerir-ho i fer-ho a mitja setmana. Això sí, l'horari de les atraccions a un euro serà a partir de les cinc de la tarda per evitar que la mainada tingui la temptació de faltar a alguna classe per anar a la Devesa. El Circ Raluy també farà una sessió especial a un euro el mateix dia 27 a les sis de la tarda. El sopar popular de Fires també explota el vessant solidari i els 15 euros de l'àpat es destinaran a garantir l'ajuda alimentària per als refugiats sirians que s'acullin a Girona. Els 400 tiquets es posaran a la venda a partir de la setmana que ve per a aquest sopar popular que es farà el dimecres 28 a l'envelat situat a la plaça Miquel de Palol. El Girona FC també posarà entrades a un euros per a joves de 8 a 16 anys pel 24 d'octubre.

Esport

Esprint a la catedral, pàdel, tennis bèlit o rugbi

L'esport també guanya de mica en mica terreny durant les Fires de Sant Narcís amb múltiples propostes que fan compatible l'ambient de festa amb la pràctica esportiva. Una de les proves que cada any congreguen més gent és el Catedral Sprint, que se celebrarà el dissabte dia 24, entre les set i les vuit del vespre. Aquell mateix dissabte, a les deu del matí, el parc de les Ribes del Ter serà el marc dels tastets de rugbi a càrrec de l'Associació de Rugbi Gironí. A més, durant el primer cap de setmana de Fires se celebrarà el tercer torneig de tennis i pàdel a les instal·lacions esportives de la Devesa. El tercer trofeu de bèlit, el dia 25 o la cinquena cursa de muntanya, el dia 1, completen l'oferta de Fires.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia