Societat

Al timó per l'esclerosi

Un veler danès que ha fet la volta al món amb una tripulació de persones amb la malaltia degenerativa atraca uns dies al port de Barcelona

Una quinzena d'afectats catalans naveguen amb ells per demostrar que “no hi ha límits”

Quan la Dolors Canal va pujar ahir a l'Oceans of Hope estava eufòrica i no podia contenir l'emoció. Fa només quatre anys que li van diagnosticar esclerosi múltiple –ara en té 58– i els metges li van dir que no podria caminar mai més, que no tornaria a ser la que era. Però ella no es va resignar a anar en cadira de rodes i ahir va arribar al port de Barcelona caminant, amb una crossa com a únic suport. La Dolors va ser un dels quinze catalans amb esclerosi múltiple que van poder navegar durant dues hores amb la tripulació de l'Oceans of Hope, un veler danès que ha fet la volta al món per demostrar que les persones afectades d'aquesta malaltia degenerativa “no tenen barreres”. Va ser un petit viatge terapèutic i la Dolors va tornar a terra amb més energia encara. “Ha estat genial. Fins i tot hem pogut portar el timó”, explicava.

I és que d'això es tracta. De fixar-se reptes, de no posar-se límits, com comentava també la Manoli Castillo, de 51 anys. Un dia, fa ja 7 anys, mentre passejava la seva gossa hi va començar a veure malament, “com si el món es fragmentés en finestretes...” i va caure. Després d'un reguitzell de proves va arribar el diagnòstic. Era cuinera i va haver de deixar-ho. “L'estrès, la calor, estar dreta, portar pes... tot el que l'esclerosi no vol...”, relata. I va haver d'acceptar que la seva vida havia de canviar. Però canvi no vol dir per força renúncia, i és aquest justament el missatge que el veler danès està portant arreu del món. El director del projecte, Jens Als Andersen, de 57 anys, acompanyava ahir la Manoli i la Dolors. Com elles, va deixar les crosses fora del vaixell. “Amb aquest projecte oferim a la gent l'oportunitat d'afegir-se a una comunitat on se senten com una persona sencera, on no et sents fora de lloc i on el qualificatiu especial es viu com una oportunitat i no com una mancança”, va resumir Andersen.

El veler, que ha ofert travesses de dues hores a un miler de persones de diferents països, continuarà encara al port de Barcelona fins dilluns. La seva estada ha coincidit amb un congrés internacional en què neuròlegs de tot el món tracten sobre la malaltia, per a la qual encara no hi ha un tractament efectiu, tot i que els experts tenen bastant clar que els bons hàbits i l'alimentació poden disminuir el risc d'arribar a un grau de discapacitat gran.

L'esclerosi múltiple, que només a Catalunya afecta 7.000 persones, és una malaltia autoimmunitària que danya la mielina del sistema nerviós central, el que retarda o interromp la comunicació neuronal i acaba afectant la mobilitat de la persona. Entre els símptomes més comuns hi ha la fatiga, la debilitat, els trastorns visuals i els problemes d'equilibri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia