Societat

Dies de vi i roses

Entre joies portables i escumoses

Jonathan Anderson (Loewe) s'inspira en un artista joier català per fer una línia de samarretes
L'actriu Carla Nieto, filla de Marina Geli, agrada com a reina del cava “per la seva simpatia i sensualitat”

Explica Daniel Giralt-Miracle que de petit el seu pare el duia de passeig a mirar aparadors i sempre es paraven a l'establiment de Loewe a la casa Lleó i Morera: “Era una lliçó d'exquisidesa i elegància, sempre ho ha estat.” I en aquest univers plàcid va presentar dimarts l' exposició de joies de Ramon Puig Cuyàs (oberta fins al dia 18), que han servit d'inspiració a Jonathan Anderson per estampar samarretes i dessuadores masculines.

El director creatiu de la casa va quedar impressionat amb un fermall que apareixia en un llibre de l'any 1985 firmat per Giralt-Miracle, i que, a més, duia un noi: “Jo citava Puig com a jove promesa perquè trencava l'ordre establert”, explicava el crític. Renovava, i a sobre ho feia en una disciplina que confessa que no era sant de la seva devoció. “Volia fer una joieria que agradés a la gent a qui no li agradava la joieria.” Peces “amb vocació artística” i innovació tècnica en què l'or i els diamants deixen pas al ferro i l'alpaca. “És habitual posar el valor de les joies en els materials, quan en el seu origen no tenien cap funció d'ostentació, eren peces simbòliques”, explicava l'artista, que recordava com els guerrers neolítics es penjaven una dent cada cop que caçaven un animal per evitar que l'esperit se'n vengés. El resultat era un collaret ple de peces que indicava a la resta del grup com de valent i triomfador era aquell individu. Tot un símbol de poder. “Avui els militars ho han substituït per medalles”, comentava Giralt-Miracle, que recordava el cas curiós d'un coronel de l'exèrcit nord-americà que col·leccionava joies i va comprar agulles a Puig Cuyàs.

Militar i home. Una imatge xocant, tot i que cada cop més la joieria elimina el component de gènere. N'és una bona prova que el dissenyador de roba masculina exquisida Juan Avellaneda estigui preparant una col·lecció de joies. M'explica que l'encanta també per a home la bossa Puzzle de Loewe, però la protagonista de la setmana és l'acabada de presentar bossa Barcelona, que és un homenatge al modernisme, malgrat que té un disseny geomètric, molt art déco. Totes dues les firma Jonathan Anderson, que també ha renovat el logo de la casa arrodonint molt les seves famoses quatre lletres L. Els pins de plata que ha fet ja s'han acabat. Una prova que els logos funcionen. I que hi ha mercat per a les joies d'autor tant com per a les més convencionals. Bona notícia, perquè aquests dies Barcelona s'ha convertit en capital de la joieria amb la celebració del Joya Art Jewellery Fair, una trobada d'artistes contemporanis a l'Arts Santa Mònica, de la fira del sector Espaijoia al Palau de Congressos i dels premis Enjoia't del FAD.

I per si ens faltés alguna pedra preciosa, dijous la joiera Rosa Tous va assistir a la presentació, al celler d'Agustí Torelló Mata, del seu cava més sibarita, el Kripta gran anyada 2006, que es fa en una edició limitada de 3.000 ampolles en forma d'àmfora romana. Dels 80 euros que costa cadascuna, un anirà a parar a la Fundació Rosa Oriol, amb una somrient Sor Lucía Caram al capdavant. Agustí Torelló Mata, nascut el 1935 en una nissaga de sastres i músics vinculats al Liceu, s'inicia en el món del vi amb el seu tiet Josep, estudia enologia i el 1979 crea el primer Kripta, un cava que esdevindrà la seva creació més preuada.

La festa va tenir lloc en la gran setmana del cava al Penedès. Dissabte es va coronar vestida de núvia l'actriu Carla Nieto (Cuéntame) com a reina del cava, i hi continuen les activitats, com ara el sopar d'investidura de nous confrares, entre els quals hi haurà Jaume Plensa. “La Carla és supersimpàtica i sensual. Repartia petons a tothom. Va fer més del que li demanaven assistint l'endemà a la fira de tast per propi gust”, em comenta el president del la confraria, Toni de la Rosa Torelló. Per cert, hi va anar amb la seva mare, l'exconsellera Marina Geli, de qui diu que rep tot el suport afectiu en la seva carrera artística però cap altra ajuda pel que fa a contactes polítics. Ni els vol ni els necessita perquè no li falta feina. Darrerament treballa molt a Mèxic i a Madrid. Dotada d'una gran bellesa, va sortir un temps amb Risto Mejide (que el mes passat va demanar públicament en un teatre al seu nou amor de 19 anys que s'hi casés), però assegura que mai no li va proposar matrimoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia