Societat

Acord per preservar la seu de la Llotja a la Sagrera

Una part de l'escola de disseny i art s'havia de tirar a terra per fer-hi les piscines d'un poliesportiu

L'Ajuntament de Barcelona les reubicarà en la mateixa parcel·la per evitar l'enderroc de les naus

La construcció del poliesportiu Camp del Ferro deixarà finalment de ser una amenaça per a la seu que l'Escola Superior de Disseny i Art Llotja té al barri barceloní de la Sagrera i la comunitat educativa del centre respira una mica més tranquil·la. L'equipament, i en concret les piscines d'estiu, s'havien d'aixecar a l'espai on la Llotja imparteix els tallers d'escultura, talla de pedra, fosa, forja i il·lustració, però el nou govern municipal s'ha compromès a revisar el planejament urbanístic de la parcel·la. La finalitat és que el poliesportiu, que es preveu que estigui acabat el 2017, es pugui construir en els termini previst sense haver d'enderrocar les quatre naus afectades.

A la Llotja es van disparar totes les alarmes a finals de febrer, quan diversos arquitectes van visitar el centre interessats en el concurs d'idees que havia promogut el consistori per construir el poliesportiu. La comunitat educativa va assegurar llavors que fins a aquell moment no havia conegut el projecte –que data del 2009– i es va començar a mobilitzar per garantir el futur d'una de les seus de l'escola , que té la central a Sant Gervasi. Els alumnes, en concret, van ocupar durant unes setmanes el centre, que depèn del Departament d'Ensenyament i es gestiona a través del Consorci d'Educació de Barcelona.

Poliesportiu més auster

L'acord per modificar el planejament urbanístic és fruit de les converses entre el districte de Sant Andreu –encapçalat ara per Laia Ortiz– la Llotja i la Generalitat i implica la reubicació de les piscines dins de la mateixa parcel·la. La idea, segons fonts municipals, és que el poliesportiu sigui “més auster”, però cobreixi les mateixes necessitats. Amb la modificació prevista se salvaran les naus on s'imparteixen els tallers, tot i que la construcció de l'equipament –futura seu del Club Patí Congrés– sí afectarà una part del vestíbul d'entrada i de l'àrea administrativa, de manera que caldrà fer una nova porta d'accés.

D'altra banda, en el marc de les negociacions el consistori i el consorci s'han compromès a signar un conveni durant aquest mes perquè l'Ajuntament faci una cessió de terrenys a la Generalitat. La voluntat és construir-hi un nou edifici en un futur que permeti a la Llotja créixer i unificar les dues seus. “No ens han donat cap termini, però estem contents; és una aspiració del claustre poder estar junts a la mateixa seu i impartir art i disseny de manera transversal”, diu el nou director de la Llotja, Magí Franquesa. Ell valora positivament que l'escola hagi estat escoltada i respectada i es mostra satisfet que s'hagin salvat de l'enderroc uns tallers “únics a tota Catalunya”. La regidora Laia Ortiz també celebra l'acord. “La Llotja és un centre públic de referència en ensenyaments artístics, un equipament de ciutat que volem arrelar a Sant Andreu”, afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia