Societat

Roma ultima la successió del cardenal Martínez Sistach

El nomenament es deixa pel 2016, després de les eleccions estatals

El papa vol un bisbe català identificat amb el país per a Barcelona

El sínode seria el darrer gran acte de l'arquebisbe sortint

El pròxim arquebisbe de Barcelona no serà nomenat fins al 2016. El papa Francesc, que segueix amb interès el procés català, ultima la seva decisió però esperarà que passin les eleccions espanyoles per fer-la pública. El relleu del cardenal Lluís Martínez Sistach, que ja té 78 anys, és un tema pendent des de fa tres anys, que és quan, en fer-ne 75, va presentar la renúncia, tal com marca la llei.

L'actual arquebisbe de la Seu d'Urgell, Joan Enric Vives, nascut al Poblenou i de perfil catalanista, és el nom que més números té per ocupar la cadira del bisbe de Barcelona. No obstant això, a la travessa de noms també hi entren els de l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i, amb menor força, el de l'actual bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, reivindicat pels sectors més “socials” atès el seu caràcter de pastor, tan proper a Francesc.

Fonts properes a Roma asseguren que el papa pràcticament ha descartat qualsevol bisbe de fora de Catalunya (i també de València).

Ni espanyol ni valencià

“El Vaticà sap que no es pot permetre enviar a Barcelona algú que no sigui fill d'aquesta terra, i tampoc un valencià”, manté un exalt càrrec del Vaticà. Cal recordar que el darrer bisbe de Barcelona valencià, Ricard Maria Carles, va deixar la diòcesi dividida perquè no va tenir, entre altres coses, ni visió de país ni empatia amb la identitat catalana i la llengua. Francesc vol evitar una situació semblant i tampoc vol un bisbe allunyat de “les seves ovelles”. Busca, per tant, un bisbe tirant a progressista i conciliar, i Joan Enric Vives va ser fundador del Moviment de Joves Cristians de Barris Obrers i Ambients Populars (Jobac). Quedarien descartats, doncs, el jove bisbe de Solsona, Xavier Novell, i el de Terrassa, José Ángel Sáiz Meneses, per massa conservadors. Als altres bisbes catalans, o bé per salut o bé pel seu perfil, mai no se'ls ha considerat per ocupar aquest càrrec.

El relleu al tombant d'any és oportú perquè el cardenal Martínez Sistach pugui deixar el seu càrrec després d'un darrer encàrrec de pes que li ha fet el papa Francesc en persona: assistir al sínode de bisbes sobre la família.

Diòcesi pacificada

Plegaria així amb la feina ben feta i el reconeixement d'un papa que, des del primer dia, l'ha distingit amb signes d'amistat (cosa que ha negat a Rouco Varela) i l'ha tingut en gran consideració. Martínez Sistach deixa la diòcesi pacificada. En els darrers anys ha organitzat el Congrés de les Grans Ciutats i ha creat la Facultat Antoni Gaudí d'Història de l'Església, que ha permès crear l'Ateneu Sant Pacià, una fita dels estudis universitaris reconeguts pel Vaticà.

LA XIFRA

78
anys
té ara el cardenal Martínez Sistach, una edat avançada però que no li impedeix continuar encara en el càrrec.

LA DATA

4.10.2015
Va ser
quan va començar el sínode de la família, potser el darrer gran esdeveniment de Sistach com a arquebisbe.
Les claus

El papa Francesc no vol córrer

Mireia Rourera

El papa Francesc segueix de prop tot el que passa a Catalunya i sap que el sentiment catalanista, més enllà de l'independentisme, que també, preval al país i és majoritari en l'Església catalana. Però sap també que la cadira de bisbe de Barcelona la cobegen els sectors més conservadors i afins al poder de Madrid. És públic que rep moltes pressions d'un bàndol i de l'altre, i per això és clau les converses que ha mantingut i manté (també durant aquest Sínode) amb el cardenal Martínez Sistach i la delegació que l'acompanya. Però el que acabi fent el papa –la decisió és únicament seva– no la sap ningú, ni els més experts, i per això és una mica arriscat fer travesses. El que sí que se sap és que de moment ja li està bé mantenir el cardenal Martínez Sistach –que té pràcticament la seva mateixa edat (es porten quatre mesos)– perquè no només és un home que està en perfecte estat de salut, sinó que el seu entusiasme per la feina és evident. A més Sistach ha fet una clara aposta per posar-se al costat de Francesc en la seva intenció de renovar l'Església i ser més propera a les perifèries i misericordiosa. Ara, amb la crisi dels refugiats, el cardenal no ha dubtat a posar a disposició de l'administració totes i cada una de les llars propietat de la diòcesi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei a l’àrea metropolitana

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ
estat espanyol

El TC avala la llei que penalitza l’assetjament a les dones que avorten

barcelona

Restauren 21 activitats extractives que havien quedat abandonades

olot
societat

Simulacre d’un atac amb ferits amb més de 500 alumnes i professionals sanitaris

Tortosa

El Celler de Can Roca torna a apadrinar la Campanya “Cava amb Cor”

girona
societat

Demanem que es modifiquin els plans d’ordenació a la Terra Alta per aturar projectes eòlics

Batea
societat

Manifest crític amb la gestió de la seguretat a presons

Barcelona