La UdG i la UB investiguen reparar cèl·lules de l'oïda
Un equip d'investigadors del grup de neurotoxicologia del grup Neoma de la Universitat de Girona (UdG) i de la Universitat de Barcelona (UB) ha determinat les causes moleculars del sentit de l'equilibri i, com a conseqüència, la “causa de la recuperació d'aquest sistema” en casos de sordesa o toxicitat crònica.
Un dels resultats principals del treball, segons Jordi Llorens, investigador de la UB, és que “s'ha pogut observar que els símptomes de pèrdua de la funció vestibular apareixen abans que tingui lloc la mort de les cèl·lules ciliades”. Aquestes són unes cèl·lules molt especialitzades, caracteritzades perquè tenen uns filaments (cilis) capaços d'excitar-se amb les vibracions i convertir-les en impulsos elèctrics. “Concretament –i segons Llorens–, hem vist que, prèviament, es produeix una desconnexió entre les cèl·lules ciliades i els terminals neuronals, i hem pogut mostrar com aquesta desconnexió és, en bona part, reparable.”
Segons l'investigador de la UdG Pere Boadas-Vaello, les patologies vestibulars, com ara la síndrome de vertigen perifèrica i central, es caracteritzen per “episodis impredictibles de vertigen acompanyats d'alteracions en l'equilibri postural, pèrdua de la fixació de la mirada durant el moviment, marejos i nàusees”. Aquest conjunt de símptomes, explica, “afecten significativament les activitats bàsiques del dia a dia i disminueixen clarament la qualitat de vida de les persones que les pateixen”. En l'estudi, els autors han utilitzat un model animal en rates per estudiar la progressió de la disfunció vestibular i la seva reversibilitat durant i després de l'exposició tòxica amb nitrils –també coneguts com a cianurs.
El sistema vestibular es pot considerar un sisè sentit del qual som poc conscients. Està localitzat a l'oïda interna, situat darrere del timpà.