Societat

Els irreductibles carboners

L'encesa de la Carbonera serveix per recordar Lluís Pla i dos dels fidels vigilants de la pila

Descobreixen un monument a Pla

Més de tres centenars de persones van assistir ahir a l'encesa de la Carbonera de Sant Climent de Peralta, la vintena que acull el municipi de Forallac des que Lluís Pla i Simon Cruanyes, dos vells coneixedors d'un dels oficis en plena extinció a les Gavarres, decidissin posar a recer la tradició el 1993 al Mas Baulida dels Metges. Passat l'estiu i superada la treva imposada pel risc d'incendi forestal, la llenya –tallada, empilada i embalumada al llarg de les darreres setmanes– va començar a fumar pocs minuts després de les onze del matí. I la idea és que no deixi de fer-ho fins a finals de mes, quan la fusta s'hagi carbonitzat i refredat completament.

La desaparició de Pla –aviat farà dos anys del seu traspàs– ja va marcar l'anterior edició. I ahir el seu record va tornar a ser ben viu en els prolegòmens de l'acte. L'alcalde, Josep Sala, en va glossar la “tossuderia” perquè la festa perdurés –ahir va ser l'encesa més participada que tothom recordava–, i va encapçalar la descoberta d'un senzill monòlit que servirà per fixar la redenominació honorífica del paratge del pla de Can Frigola, que des de l'any passat du el nom de l'impulsor de la Carbonera.

Per descobrir el petit monument, a pocs metres de l'emplaçament de la pila de llenya, familiars i dos dels companys de Pla durant vetllant la lenta crema de les carboneres a les nits de Sant Climent: Josep Alemany, en Coia, i Narcís Parals, el Moliner. Per sorpresa, es van trobar amb l'honor de protagonitzar l'encesa, amb l'ajuda de l'etnòleg Antoni Palomo, que en pocs segons va encendre el foc fent servir un foguer metàl·lic, una pedra foguera i esca vegetal. Les primeres flames, com mana la tradició, van anar creixent amb branques seques de bruc i petits troncs de llenya.

Un cop reduïda la foguera a brases, Alemany i Parals les van introduir per un forat obert a la part superior de la carbonera. Fum, aplaudiments i tret de sortida a tres setmanes de convivència de veïns del municipi i de tota la contrada al voltant de la pila.

A pocs metres, els visitants del paratge poden completar l'experiència amb la cuita de forns de rajoler al Mas Frigola. Els rajols es van enfornar dissabte i diumenge i els forns s'encendran els dies 16, 17 i 18 d'octubre (10 h). La desenfornada està prevista per a l'1 de novembre, l'endemà que finalitzi el procés de desempilat de la carbonera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES