Societat

Les universitats es posen a disposició dels refugiats

Volen facilitar un “corredor universitari” perquè els joves puguin continuar els estudis o fer-ne de nous i convalidar-los

Impulsaran l'anàlisi i la reflexió sobre les causes del conflicte

Les universitats públiques catalanes volen tenir un paper actiu en l'acollida dels refugiats que puguin venir a Catalunya i, com a institucions acadèmiques, volen crear un “corredor universitari” per aixoplugar els joves que han hagut de deixar els estudis, integrant-los a les facultats d'aquí i ajudant-los a acabar i convalidar els seus títols o altres (dret, idiomes o medicina, per exemple) que els puguin servir per sortir de la seva situació o per quan retornin al seu país. Pel que fa a la qüestió de la convalidació de títols, diversos professors van demanar ahir “agilitat i voluntat” a les administracions.

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) va emetre ahir un comunicat conjunt en què posa a disposició dels refugiats tot el seu saber i la seva voluntat per treballar en aquesta causa comuna que, diuen, s'ha d'entomar amb solidaritat i ètica. L'ACUP va recordar que als anys noranta es va fer molta feina amb els refugiats de l'antiga Iugoslàvia, i va instar a recuperar aquella infraestructura i experiència per a aquesta emergència humanitària.

Les universitats alhora volen fer servir el seu capital intel·lectual per impulsar l'anàlisi, la reflexió i la difusió “de les causes, actors, conseqüències, actuacions de la societat civil, reptes de futur i propostes d'acció en relació amb les migracions i, en concret, amb els moviments de les persones provocats per la violència”, i, alhora, volen “convertir-se en un lobby per denunciar els polítics i els governs” que no són capaços “d'aclarir-se” entre ells i que anteposen l'interès dels estats a l'interès de les persones.

Tenim responsabilitat?

“Ens hem d'interpel·lar i analitzar quina és la nostra responsabilitat en la crisi, perquè en les decisions dels nostres governants nosaltres també hi hem influït”, va dir ahir Laura Feliu, professora de relacions internacionals de la Facultat de Polítiques de la UAB. La professora va denunciar “una legislació feta per unes elits que governen els estats” i que els impedeixen escapar dels seus països en guerra.

“Els estats són capaços de controlar les persones perquè no surtin dels seus països però en canvi són incapaços de crear corredors humanitaris. Ara estem com en un naufragi, esperant a la costa a veure quins nàufrags arriben. Els deixem a mans de les màfies”, va denunciar el professor de ciències polítiques de la UPF Ricard Zapata-Barrero.

LES FRASES

Les universitats hem de ser un ‘lobby' per denunciar els polítics i els governs
Pere Vilanova
Catedràtic de dret constitucional
Això és un naufragi i esperem a la costa a veure quins nàufrags arriben. I els corredors humanitaris?
Ricard Zapata-Barrero
Professor de ciències polítiques de la upf
Ens hem d'interpel·lar i analitzar quina és la nostra responsabilitat en aquesta crisi
Laura Feliu
Professora de relacions internacionals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES