Societat

La Generalitat ha retallat fins a 155 milions en els últims cinc anys a Barcelona

El transport públic ha estat el més castigat per la caiguda d'aportacions (-89 milions) del govern Mas

Colau xifra el deute de l'executiu català en 140 milions

El volum de deute que la Generalitat té contret amb l'Ajuntament de Barcelona té tots els trumfos per convertir-se en una pedra a la sabata en les relacions polítiques entre les dues institucions. L'executiu d'Ada Colau ha optat per un discurs de fermesa en aquesta qüestió, i prova d'això és l'informe que avui presenta a la comissió d'economia i que quantifica, més al detall, el paquet d'obligacions no satisfetes pel govern d'Artur Mas. El pas de rosca és que, per primer cop, el consistori passa revista a les aportacions pressupostàries que fa l'administració catalana a consorcis, organismes públics o empreses coparticipades. I la conclusió final d'aquest arqueig és que, des del 2011, hi ha hagut una reducció de 155 milions d'euros en aquestes transaccions, la qual cosa representa una caiguda del 27,5%.

Per capítols, el més perjudicat, i de llarg, és el transport públic metropolità. El 2011 rebia de la Generalitat 330.084.000 euros; enguany, en seran 241.229.543. Feta la resta, surten 89 milions menys, als quals caldria afegir els que també ha deixat de consignar l'executiu estatal. Continuant amb el català, l'informe també detalla que les consignacions als consorcis culturals entre les dues administracions, i on entre d'altres hi ha el MNAC i el Macba, han passat de 40 a 20 milions en cinc anys. Pel que fa a la Fira, de 19,6 s'ha passat a un zero pelat aquest 2015.

L'auditoria també recorda que, pel que fa a escoles bressol, l'Ajuntament no rep ni un euro de Mas des del curs 2011/12 per finançar el cost per cada plaça. A priori s'hauria de fer càrrec d'un terç. A la pràctica, però, el consistori sufraga el 66% d'aquesta despesa, i el 34% restant ho fan les famílies. En les beques menjador, la Generalitat tampoc participa en el seu finançament des del 2010/11. Per cobrir-ho, el consistori ha hagut d'anar augmentant la seva partida fins als 14,3 milions anuals.

Pel que fa al deute estricte, vençut i no vençut, Colau el xifra en 140,23 milions. Es dóna el cas que, al llarg d'aquest 2015, la Generalitat ha reconegut com a obligacions 45 milions que corresponen a l'anualitat pendent del Dhub(10) i per un conveni de serveis socials (30).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA
GIRONA

Cedeixen dos solars per construir 48 pisos de lloguer social a Domeny

GIRONA
educació

Tortosa farà llars d’infants als barris del Temple i Ferreries

TORTOSA
sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

barcelona
territori

Olost es planteja marxar del Lluçanès quan no fa ni un any que es va crear

olost

S’anul·la la Fira de l’1 de Maig per pluja

olot