Societat

Els sords consideren ineficaç la llei de la llengua de signes

La federació de persones sordes alerta que la normativa aprovada fa només cinc anys és “paper mullat”

L'entitat ha passat de tenir 40 intèrprets a 9 i un 60% menys de pressupost en poc temps

Ningú dubta que la Llei 17/2010 de la llengua de signes catalana –sistema lingüístic propi de les persones sordes i sordcegues signants de Catalunya– va ser aprovada pel ple del Parlament amb la millor de les intencions. Però amb això no n'hi ha hagut prou. Cinc anys després que es promulgués, la Federació de Persones Sordes de Catalunya (Fesoca) opina que aquesta normativa, que obliga les administracions públiques a garantir l'ús, la difusió i l'ensenyament de la llengua de signes catalana, és “paper mullat, ha quedat guardada en un calaix i ja està”, diu Antonio Martínez, president de Fesoca. “Malgrat l'alegria que vam tenir en aquell moment i la unanimitat que va aconseguir la seva aprovació, és una llei que ja va néixer mig morta perquè no es va dotar de pressupost.”

Fonts de la direcció general de Política Lingüística neguen que el govern no hi dediqui un pressupost específic –tot i que no concreten quin– i admeten: “Tota llei és sempre perfectible i aquesta ens ofereix encara marge per recórrer.” En aquest sentit, el Consell Social de la Llengua de Signes Catalana és “un òrgan valuós per conèixer la realitat i les dificultats de les persones signants en l'entorn social, educatiu, professional, acadèmic...”, diuen.

En una trobada amb el conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, fa quinze dies, Martínez va fer-li una proposta perquè “abans de fer els pressupostos del 2016, dotin d'assignació pressupostària la llei de la llengua de signes catalana”, per tal que puguin treballar. Com a entitat pública que es manté gairebé exclusivament de les subvencions del govern català, “la federació assumeix serveis que la Generalitat no pot oferir” però no té “el finançament suficient per fer-ho”. La crisi econòmica ha passat factura a Fesoca, fins al punt de plantejar-se la seva desaparició: “A partir del 2010 el nostre panorama va canviar molt.” Cinc anys enrere, el pressupost de l'entitat era d'un milió d'euros i disposaven de 40 intèrprets de la llengua de signes. En el dia d'avui, a conseqüència de les retallades, el pressupost ronda els 450.000 euros (un 60% menys) i només disposen de nou intèrprets per donar servei a tot Catalunya.

De les subvencions que Fesoca rep del Departament de Benestar Social i Família, la partida més important (430.000 euros anuals) prové de la secretaria d'Inclusió Social i Promoció de l'Autonomia Personal; 5.000 euros són de la secretaria de Família; 2.200, d'Acció Cívica, i 9.285, de Joventut. Carmela Fortuny, secretària d'Inclusió Social, comenta que la voluntat és mantenir tal xifra de diners i posar-se al dia dels pagaments, ja que Fesoca “està en una situació delicada”.

“El que més ens preocupa ara mateix és que la persona sorda tingui un intèrpret quan va al metge”, comenta Martínez. Sanitat, inserció laboral i educació són, en aquest moment, les prioritats. “Tenim una generació de joves molt preparada, amb educació bilingüe (escrita i de signes), i l'únic que demanem al Departament d'Ensenyament és que ofereixi, a tots els alumnes que ho sol·licitin, el servei d'intèrpret al 100% del currículum i no només per a la meitat d'hores lectives.” Una petició a la qual Ensenyament respon que s'atenen “les hores que es consideren necessàries”.

Segons fonts d'aquest Departament, aquest curs s'està donant, de franc, servei d'intèrpret de la llengua de signes a 55 alumnes. “Durant l'escolarització obligatòria aquests alumnes estan atesos per logopedes, psicopedagogs o mestres experts en llengua de signes”, puntualitzen. Per als que cursen estudis post-obligatoris i opten per l'escolarització bilingüe, “el Departament garanteix el suport d'un intèrpret”, servei que es contracta a la Fundació Pere Tarrés.

LES FRASES

La federació assumeix serveis que la Generalitat no pot oferir, però no tenim el finançament
Antonio Martínez
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ DE PERSONES SORDES DE CATALUNYA
Tota llei és sempre perfectible i aquesta ens ofereix encara marge per recórrer
Fe
DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA DE LA GENERALITAT
En l'escolarització obligatòria els alumnes estan atesos per logopedes o mestres experts
DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA
Les claus

Una realitat lluny de la teoria

A. A

Fesoca, fundada el 1979, aglutina una trentena d'associacions i representa gairebé trenta mil persones de Catalunya amb discapacitat auditiva (vegeu gràfic). Aquesta xifra augmenta any rere any fins al punt que, en l'última dècada, s'ha arribat a duplicar. El 2005 el nombre de persones sordes a Catalunya era de 15.867.

Escassos recursos

“La nostra discapacitat és invisible, però com a ciutadans de Catalunya paguem els mateixos impostos i tenim els mateixos drets, visquem on visquem”, subratlla el president de Fesoca. El desequilibri territorial també es fa notar en les necessitats d'aquest col·lectiu. Dels nou intèrprets de la llengua de signes de què disposa Fesoca, n'hi ha un per demarcació, menys a la de Barcelona, que en té sis: “Necessitem més intèrprets, perquè en alguns pobles és impossible arribar-hi amb els que tenim ara.” Això ha fet que en els últims anys s'hagi notat una immigració de persones sordes a Barcelona: “On estem una mica menys malament...”

Lleis a favor

Tant l'article 50.6 de l'Estatut d'Autonomia, com la Declaració del Parlament Europeu 1/2004, per posar dos exemples, fan referència als drets de les persones sordes, no només pel que fa a l'ús de la llengua de signes catalana (amb gramàtica bàsica compendiada des del 2005) sinó també respecte a la possibilitat de rebre ajuda personalitzada. La necessitat de tenir un servei d'intèrpret en la llengua de signes està reconeguda, fins i tot, en la Resolució 48/96 de l'ONU de l'any 1993.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES