Societat

Denuncien “engany” en les etiquetes d'algunes carns

Un estudi de l'Organització Europea de Consumidors conclou que els ingredients que anuncien alguns productes no coincideixen amb la realitat

Exigeixen mesures contra el frau alimentari

Croquetes que anuncien la meitat de la carn declarada a l'etiqueta, hamburgueses de les quals es diu en la publicitat que tenen un 100% de carn de boví quan en contenen només un 70% o un 80%, kebabs de vedella que en realitat porten pollastre... Les etiquetes, l'única manera que tenen els consumidors de saber el que estan menjant, no sempre diuen la veritat. Ho acaba de denunciar una vegada més l'Organització de Consumidors (OCU) i aquesta vegada aportant un estudi dirigit per l'Organització Europea de Consumidors (BEUC) que conclou que “els aliments elaborats amb carn no sempre compleixen les expectatives dels consumidors” i que en alguns casos les etiquetes “són intencionadament enganyoses”.

El portaveu de l'OCU, Enrique García, emmarca aquesta nova denúncia dins la campanya general que està duent a terme l'organització per reivindicar unes etiquetes clares i precises, i assegura que aquest nou estudi constata una vegada més “que hi ha una falta d'honestedat” perquè, malgrat que existeix una legislació que exigeix que tot producte ha de detallar la seva llista d'ingredients, “la mateixa norma preveu excepcions que sempre juguen a favor dels fabricants i no dels consumidors”, assegura García, que insisteix que amb els productes carnis està passant com amb altres aliments: “És molt greu perquè en realitat estem menjant una cosa diferent de la que ens estan anunciant”.

L'OCU és una de les set organitzacions europees de consumidors que ha participat en aquest estudi. Durant mesos ha recollit una sèrie de dades, amb la participació dels mateixos consumidors que han enviat les seves queixes a través de les xarxes socials. I ha aportat informació sobre dos productes concrets. Un que va analitzar el contingut dels kebabs i un segon sobre la carn picada que s'utilitzava per a les hamburgueses. “En aquest cas es va concloure que la qualitat de les carns utilitzades era molt discutible”, assegura García.

L'OCU ja fa temps que es dedica a perseguir el frau en l'etiquetatge. Fruit d'aquestes investigacions va aconseguir que es retiressin alguns productes del mercat que es comercialitzaven anunciant que portaven carn de boví quan en realitat contenien una proporció de carn de cavall no declarada.

Des de l'OCU es demana una modificació de la legislació de l'etiquetatge que permeti lluitar contra el frau alimentari.

LA FRASE

El que volem denunciar és que estem menjant una cosa diferent del que ens anuncien
Enrique García
portaveu de l'ocu

Lleu repunt en la venda de carn vermella

Sempre que hi ha una notícia que pot generar alarma, el Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona envia una enquesta als seus associats per veure com acaba afectant el consum. I això és el que ha fet l'últim cap de setmana després de l'allau de notícies sobre la relació entre el consum de les carns processades i la carn vermella amb el risc de càncer. I el resultat ha sorprès fins i tot el mateix gremi. En lloc de baixar el consum, la compra de carn va augmentar entre un 3% i un 5%.

El portaveu del Gremi de Carnissers, Ricard Julià, entén que aquest petit repunt confirma que, amb el temps, “tots plegats hem après a relativitzar algunes notícies”.

Julià reconeix que els primers dies va haver-hi confusió i moltes preguntes dels consumidors. “Però ja tenim experiència i som prudents. Vam contactar amb la Facultat de Farmàcia i amb metges de confiança i tots coincidien”.

Julià opina que el consell que s'ha de reduir la ingesta de carn va arrelant en la societat. Prova d'això és que el consum, segons ha constatat el Gremi de Carnissers, s'ha reduït en els últims 15 anys de manera significativa. “És cert que no podem negar que ens agradaria vendre molta carn, però també ens agrada que els nostres clients estiguin sans i visquin molts anys i això s'aconsegueix amb una dieta equilibrada.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia