Societat

Un judici popular denuncia la gestió minera d'Iberpotash

L'organització Prou Sal vol posar en relleu l'impacte ambiental de l'activitat de l'empresa al Bages

Iberpotash es torna asseure al banc dels acusats, però aquest cop no ho fa en un tribunal convencional, sinó en un judici popular. Amb aquesta acció simbòlica, però sense una resolució vinculat, l'organització Prou Sal vol donar a conèixer l'impacte ambiental de les mines que gestiona l'empresa israeliana Iberpotash, a Súria i Sallent (Bages). Aquesta empresa comercialitza potassa. Jordi Ribera, portaveu de Prou Sal, explica a aquest diari que quan extreuen la potassa surt amb “sal bruta i, en lloc de prendre precaucions i tornar-la a la mina, la llencen al riu Llobregat”.

El judici popular, que es fa avui a dos quarts de sis de la tarda a la Sala Plana de l'Om a Manresa (Bages), es dividirà en dos blocs. En el primer es valoraran els efectes en el medi ambient de l'activitat d'Iberpotash, i, en el segon, la suposada “relació que té l'empresa amb l'opressió del poble palestí”, afirma Ribera.

En cada bloc parlaran testimonis. En el primer, entre d'altres, participaran el geòleg Daniel Barbé, el membre de Prou Sal Esteve Padullés o Sebastià Estradé, de 92 anys, i primer home que va guanyar un litigi a aquesta empresa minera. En el segon, intervindran Baha Hilo, resident a Beit Sahour (Palestina); David Bondia, professor de dret públic, o el periodista jueu israelià Sergio Yanis, entre d'altres. Tots ells tindran un màxim de sis minuts per exposar els seus arguments als jutges: David Fernàndez, exdiputat al Parlament català per la CUP; Janet Sanz, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona; Joan Tatjé, delegat de la Unió de Pagesos, i un representant de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès, que tenen un projecte per al barri de l'Estació de Sallent, que s'està enfonsant perquè està construït sobre una mina.

Requeriment d'Europa

Precisament, aquesta setmana també ha sortit a la llum que la Comissió Europea (CE) ha enviat una carta a l'Estat espanyol per la gestió de les mines del Bages que gestiona Iberpotash. El 10 de juliol del 2014, la CE ja va enviar una missiva a l'executiu estatal perquè es podria haver incomplert la legislació marc europea en matèria de gestió de residus miners a Sallent i Súria.

Ara, a finals del mes de setembre, la CE hauria enviat una carta addicional perquè tampoc es compliria la legislació d'aigües, segons van informar fonts de la Comissió Europea a aquest diari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia